Όπως μεταδίδει το Bloomberg, πέρυσι η ιταλική οικονομία κατέγραψε τη μεγαλύτερη επέκταση από το 2010, όμως ακόμη υπολείπεται σημαντικά από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη γερμανική, τη γαλλική, ακόμη και την ισπανική, ενώ και η ανεργία κινείται άνω του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που χρειάζεται τώρα η Ιταλία είναι μια ισχυρή ηγεσία, που θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για την οικονομία, όπως χαμηλότερη φορολόγηση που θα ενισχύσει την ανάπτυξη, θα ανταγωνιστεί στα ίσα τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ωστόσο, η επικράτηση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, δύο λαϊκιστικών ευρωσκεπτικιστικών κινημάτων που προβλέπουν το τέλος του ευρώ, δεν δίνει πολλές ελπίδες για κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, προκαλώντας φόβο στους επενδυτές.
Η Ιταλία είναι ένα υπερχρεωμένο κράτος με το χρέος να φτάνει στο 130% του ΑΕΠ, κατάσταση που θυμίζει ωρολογιακή βόμβα. Την ίδα ώρα η ΕΕ προβλέπει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη την επομενη χρονιά.
Τόσο η Λέγκα του Βορρά όσο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων «έπαιξαν» με τα βαθύτερα αισθήματα ανασφάλειας των Ιταλών, που πηγάζουν από τη οικονομική αβεβαιότητα και ειδικότερα από την ανεργία, που φτάνει το 11%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων πήρε τα υψηλότερα ποσοστά του στις περιφέρειες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας.
Ενώ η Ιταλία καυχιέται για τις εξαγωγές της, τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν και σε αυτόν τον τομέα, εάν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνας διευρυνθεί.
Η Ιταλία βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, αναζητώντας τα επόμενα βήματά της, προκαλώντας ρίγη ανησυχίας και στις Βρυξέλλες, που βλέπουν με τρόμο το ενδεχόμενο κατάρρευσης μιας από τις σημαντικότερες οικονομίες της ΕΕ με ανυπολόγιστες συνέπειες για το συνολικό οικοδόμημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr