Τα κύρια χαρακτηριστικά των ιταλικών εκλογών, όπως αποτυπώνονται από δημοσκοπήσεις και αναλύονται από επικοινωνιολόγους, είναι η ολική επαναφορά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επτά χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία και ο ρυθμιστικός ρόλος που θα παίξει την επόμενη ημέρα, όπως και η ήττα της Κεντροαριστεράς του Ματέο Ρέντσι.
Οι Ιταλοί ψηφοφόροι θα εκλέξουν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπροσώπους των απόδημων.
Βάσει του νέου εκλογικού νόμου, τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.
Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και περιφερειακές εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων. Στο Παλέρμο της Σικελίας, λόγω λάθους στα ονόματα των υποψήφιων της περιφέρειας, το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, χθες βράδυ ξανατυπώθηκαν 200.000 ψηφοδέλτια.
Οι βασικές παρατάξεις που θα συμμετάσχουν στις εκλογές είναι:
Ο συνασπισμός δεξιάς/ άκρας δεξιάς
Σε αυτόν συμμετέχουν η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Fratelli d’ Italia.
Συνασπισμός της κεντροαριστεράς
Αποτελείται από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι και τρία μικρά κόμματα του κέντρου και της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Η αριστερά των διαφωνούντων
Συμμετέχουν πολλά κινήματα της αριστεράς και οι διαφωνούντες του Δημοκρατικού Κόμματος υπό το κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι (Liberi e uguali) του απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας και πρώην εισαγγελέα γνωστού για τη δράση του κατά της μαφίας Πιέτρο Γκράσο.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων
Το κόμμα ιδρύθηκε το 2009 από τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο και είναι ευρωσκεπτικιστικό και κατά του ευρώ, ενώ απορρίπτει την παραδοσιακή πολιτική τάξη. Έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα 20 σημείων για τη βελτίωση "της ζωής των Ιταλών", στο οποίο όμως δεν γίνεται καμία αναφορά στην Ευρώπη μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.
Οι δημοσκοπήσεις
Η δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Ipsos, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Corriere della Sera, δίνει το 28,6% της πρόθεσης ψήφου στο κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ ως δεύτερη πολιτική δύναμη, σε μεγάλη απόσταση, ακολουθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με το 22,6%. Η Φόρτσα Ιτάλια με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι,«πείθει» το 16,3% του στατιστικού δείγματος, και η Λέγκα το 13,2%. Το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι λαμβάνει το 6,1% της πρόθεσης ψήφου και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας το 4,3%.
Σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες συμμαχίες, τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα εκτιμούν ότι η κεντροδεξιά, στο σύνολό της, εξασφαλίζει από το 36,5% μέχρι το 37,5% της πρόθεσης ψήφου, και η κεντροαριστερά από το 26,5% μέχρι το 27,5%.Σύμφωνα με τον νέο ιταλικό εκλογικό νόμο, όμως, για να μπορέσει μια συμμαχία, να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% των ψήφων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr