Οι σκληρές αλήθειες για το Ηνωμένο Βασίλειο
Σε ομιλία της στον Μάνσιον του Λονδίνου η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας τόνισε ότι «Εγκαταλείπουμε την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και η ζωή θα είναι διαφορετική μετά από αυτό. Η πρόσβαση του ενός στην αγορά του άλλου θα είναι μικρότερη απ' ό,τι είναι σήμερα». Την ίδια στιγμή συμπλήρωσε πως « η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τελειώσει».
Η κ. Μέι διευκρίνισε πως η πρόσβαση του ενός μέρους στην αγορά του άλλου θα πρέπει να διέπεται από «δεσμευτικούς όρους». Η ίδια διευκρίνισε πως «Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξουμε να συνδέσουμε μερικές πλευρές του ρυθμιστικού μας πλαισίου, όσον αφορά την κρατική βοήθεια και τον ανταγωνισμό με τις αντίστοιχες της Ε.Ε.».
Οι σκληρές αλήθειες για την ΕΕ
Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι και η Ε.Ε. θα πρέπει να δεχθεί κάποιες «σκληρές αλήθειες», υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα δεχθούμε να έχουμε τα δικαιώματα του Καναδά και τις υποχρεώσεις της Νορβηγίας».
Στη συνέχεια κάλεσε σε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα καλύπτει τους περισσότερους τομείς της οικονομίας και θα είναι ισχυρότερη από τη CETA μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, όχι όμως τόσο ισχυρή όσο η σχέση Ε.Ε. - Νορβηγίας, καθώς η τελευταία συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).
Ενδεχόμενο παραμονής σε επιλεγμένους οργανισμούς
Την πιθανότητα η Αγγλία να παραμείνει ως μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στον Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών Προϊόντων και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Αερομεταφορών εξετάζει η Βρετανική κυβέρνηση, αν και εφόσον η ΕΕ δεχτεί να εφαρμόζει τους κανόνες τους και να αποδίδει μια κατάλληλη οικονομική ενίσχυση.
Τέλος σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019, ωστόσο επιθυμεί μία μεταβατική περίοδο περίπου δύο ετών, η οποία θα επιτρέψει μια πιο ομαλή μετάβαση της οικονομίας του στη νέα κατάσταση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr