Μοιάζει και ως «κοροϊδία» αλλά η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου καθορίζει, με πάσαν …σοβαρότητα, τις αρμοδιότητες της πολυπληθούς αυτής επιτροπής, που θα έχει διάρκεια ενός χρόνου, μεταξύ των οποίων είναι:
1.Αξιοποίηση και συμπλήρωση του έργου των ειδικών επιτροπών TAXE 1 και TAXE 2, με ειδική έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή, εκ μέρους των κρατών μελών, της Επιτροπής ή/και του Συμβουλίου, των συστάσεων που περιλαμβάνονται στα ψηφίσματά του της 25ης Νοεμβρίου 2015 και της 6ης Ιουλίου 2016.
2. Αξιοποίηση και συμπλήρωση του έργου της εξεταστικής επιτροπής PANA (σ.σ για τα PanamaPapers), παρακολούθηση της προόδου που σημειώνουν τα κράτη μέλη ως προς την εξάλειψη των φορολογικών πρακτικών οι οποίες καθιστούν δυνατή τη φοροαποφυγή ή/και τη φοροδιαφυγή που θίγουν την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο παρακάμφθηκαν οι κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ στο πλαίσιο των ParadisePapers και γενικότερη αξιολόγηση του αντικτύπου της σχετικής με τον ΦΠΑ απάτης και των κανόνων διοικητικής συνεργασίας στην Ένωση.
3. Ανάλυση των πολιτικών για την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό ανάμεσα στα κράτη μέλη και το Eurofisc, συνεισφορά στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας και στενή παρακολούθηση του εν εξελίξει έργου και της συνεισφοράς της Επιτροπής και των κρατών μελών σε διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ομάδα των 20, ο ΟΗΕ και η ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης (FATF), με πλήρη σεβασμό, παράλληλα, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων όσον αφορά ζητήματα φορολογίας.
4.Πρόσβαση σε σχετικά με το έργο της έγγραφα, σύναψη των απαραίτητων επαφών και διεξαγωγή ακροάσεων με διεθνή, ευρωπαϊκά (περιλαμβανομένης της ομάδας «Κώδικας δεοντολογίας» για τη φορολογία των επιχειρήσεων) και εθνικά θεσμικά όργανα και φόρουμ, με τα εθνικά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και τρίτων χωρών, καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών, περιλαμβανομένων των κοινωνικών εταίρων.
5. Ανάλυση και εκτίμηση των πρακτικών φοροαποφυγής από τρίτες χώρες,συμπεριλαμβανομένου του αντικτύπου στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρακολούθηση, στο πλαίσιο αυτό, των βελτιώσεων και των υφιστάμενων κενών ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών με τρίτες χώρες, με ιδιαίτερη προσοχή στα εξαρτώμενα από το βρετανικό στέμμα εδάφη και τα υπερπόντια εδάφη.
6. Αποτίμηση της μεθοδολογίας, του ελέγχου των χωρών και του αντικτύπου του ενωσιακού καταλόγου των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας (ενωσιακή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων), καθώς και της διαγραφής χωρών από τον εν λόγω κατάλογο και των κυρώσεων που επιβάλλονται στις χώρες του καταλόγου.
Όπως λέει δε η απόφαση των Προέδρων της Ευρωβουλής, η 45μελής ειδική αυτή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της, κατά την εκτέλεση του έργου της, τις πρόσφατες αποκαλύψεις της 5ης Νοεμβρίου 2017 σχετικά με τα ParadisePapers και οιεσδήποτε σχετικές εξελίξεις αφορούν το αντικείμενό της και προκύψουν κατά τη διάρκεια της θητείας της.
Κι’ όλα αυτά, για να έλθουν ένα χρόνο μετά και να ανακοινώσουν, όπως και οι άλλες επιτροπές που αναφέρονται, ότι δεν υπήρξαν απτά αποτελέσματα!
Καλή επιτυχία, πάντως….
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr