Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η ECRI είχε συστήσει, από τις 25 Φεβρουαρίου 2015, τη σύσταση ομάδας δράσης για την ανάπτυξη μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στη χώρα, στην οποία θα συμμετείχαν οι αρμόδιες αρχές, δύο ανεξάρτητοι φορείς (Διαμεσολαβητής και Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και από τις ΜΚΟ, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των αρχών και της κοινωνίας των πολιτών επί του θέματος.
Η εθνική στρατηγική θα έπρεπε, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει ανάλυση της κατάστασης, επισκόπηση των υφιστάμενων μέτρων, κενά και ανάγκες και στρατηγικές συστάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισής τους, συμπεριλαμβανομένων στόχων και μετρήσιμων δεικτών.
Το Εθνικό Συμβούλιο, που συστάθηκε, συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 21 Απριλίου 2016 και από τότε έχει πραγματοποιήσει τακτικές συναντήσεις αλλά, όπως τονίζεται, τον Σεπτέμβριο του 2017 εντέλει, συμφώνησε για μια προκαταρκτική στρατηγική βάσει της οποίας θα πρέπει να συνταχθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης. (sic)
Όλα αυτά, λέει η ECRI είναι θετικά και σημαντικά βήματα για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, η εθνική στρατηγική, ωστόσο, δεν είναι ακόμη τόσο εμφανής και συγκεκριμένη, όπως είχε συστήσει, τρία χρόνια πριν, η Επιτροπή.
Ως εκ τούτου, η ECRI καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σύστασή της εφαρμόστηκε εν μέρει και με μεγάλη καθυστέρηση.
Να σημειωθεί ότι, στο εν λόγω έγγραφο, δεν αξιολογείται συνολικά η συμπεριφορά της χώρας έναντι του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας αλλά μόνον η ανταπόκριση της στην συγκεκριμένη σύσταση, για την δημιουργία εθνικής στρατηγικής κατά του ρατσισμού.
*Ολο το έγγραφο της ECRIστο συνημμένο (αγγλικά)
- GRC-IFU-V-2018-004-ENG.pdf (128 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr