Η βρετανική πρόταση για μια πιο μακρά μεταβατική περίοδο προκαλεί αντιδράσεις από τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός της, που θέλουν να βγει η Βρετανία από την ΕΕ όσο το δυνατόν συντομότερα και οι μεταβατικές συμφωνίες να διαρκέσουν όσο το δυνατόν λιγότερο. Η κα Μέι λέει πως θέλει μια τέτοια περίοδος εφαρμογής να διαρκέσει γύρω στα δυο χρόνια, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ως τελική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2020.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει πως η διάρκεια της (μεταβατικής) περιόδου θα πρέπει να καθοριστεί απλά από το πόσο θα χρειαστεί να προετοιμαστούν και να εφαρμοστούν οι νέες διαδικασίες και τα νέα συστήματα που θα στηρίζουν τη μελλοντική συνεργασία», αναφέρεται σε προσχέδιο νομικού εγγράφου της βρετανικής κυβέρνησης, που έχει δει το Bloomberg. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί πως αυτό παραπέμπει σε μια περίοδο περίπου δυο ετών, όμως επιθυμεί να συζητήσει με την ΕΕ την εκτίμηση που στηρίζει αυτή την προτεινόμενη καταληκτική ημερομηνία», σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου.
Το νομικό κείμενο παραθέτει τις προτάσεις της Βρετανίας για μια μεταβατική συμφωνία που θα ενεργοποιηθεί μόλις η χώρα φύγει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019. Η ιδέα της μεταβατικής φάσης έχει στόχο να εξομαλυνθεί ο δρόμος εξόδου της Βρετανίας και να δοθεί χρόνος στις Βρετανικές και Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες συμφωνίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr