Δυστυχώς, από την διεξαχθείσα συζήτηση μεταξύ του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λιο Βαράντκαρ και των ευρωβουλευτών, δεν προέκυψε κανένα «απτό όραμα» για το μέλλον της ΕΕ και δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση, στα όσα βασανίζουν σήμερα τους ευρωπαίους πολίτες που, όπως «ομολόγησε» και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι, « θέλουν λύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εξάλειψη της φτώχειας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας μας.»
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο…αυτονόητο ότι «η δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος εξακολουθεί να εμπνέει την ΕΕ» και απηύθυνε έκκληση (sic) για μία πιο δημοκρατική Ευρώπη, που χαιρετίσθηκε και …χειροκροτήθηκε δεόντως από τους παρευρισκόμενους ευρωβουλευτές.
Αφού στάθηκε για λίγο στο επίσης τετριμμένο, ότι «Το ευρωπαϊκό ιδεώδες διαπνεόταν πάντα από ένα πνεύμα αισιοδοξίας και πίστης για ένα καλύτερο μέλλον» και ότι «αυτό το ιδεώδες έχει δοκιμαστεί, αλλά δεν έχει καταρριφθεί», ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της δημοκρατίας στην ΕΕ μέσω της υιοθέτησης πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων και της ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρίες καταβάλλουν το μερίδιο του φόρου που τους αναλογεί και αναφερόμενος στην επέτειο των 45 ετών από την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ευρωβουλευτές για την στήριξή τους στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί στη θεωρία θα τηρηθούν και στην πράξη.
Η μεγάλη πλειοψηφία των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου , υπεραμύνθηκαν της άποψης ότι η ΕΕ , λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του τρόπου ζωής, της ασφάλειας και των αξιών των πολιτών της και εξασφαλίζει από κοινού την κοινωνική ευημερία σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Οι περισσότεροι τόνισαν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι πολίτες τους είναι ισχυρότεροι εντός της Ένωσης από ό, τι θα ήταν χωριστά. Όπως έκανε στο παρελθόν και η Ιρλανδία, έτσι και η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις προς όφελος όλων των πολιτών της.
Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν ότι θα στηρίξουν την Ιρλανδία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, προκειμένου να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.
Την ίδια ώρα κυκλοφορούσαν, από χέρι σε χέρι στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου, τόσο η έκθεση που, κατ’ αποκλειστικότητα, παρουσίασε σήμερα ο Reporter.gr, για την αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρώπη, όσο και η σωρεία των διαπιστώσεων ειδικών ότι ο κοινωνικός πυλώνας (μισθοί, συντάξεις) στην ΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Βέβαια, με την ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, άνοιξε μια σειρά συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, όμως, όπως φανερώνουν τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προοιωνίζεται καθόλου ευοίωνο.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr