Εκ πρώτης όψεως και όπως αναφέρεται σε πολύ πρόσφατη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου, η συνεργασία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ με τους «λομπίστες» είναι αναγκαία, δεδομένου ότι, όπως εμμέσως πλην σαφώς «ομολογείται», δεν είναι δυνατόν οι ευρωβουλευτές και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να τα γνωρίζουν…όλα!
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την εν λόγω μελέτη, από το 2011, μπήκε το θέμα για το πώς επηρεάζουν αυτές οι «Ομάδες Συμφερόντων» τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ερώτημα που μεταφραζόμενο σημαίνει, πως και με ποιο τρόπο συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα επηρεάζουν αυτές τις αποφάσεις.
Μία πρόχειρη λύση που βρέθηκε το 2011 ήταν να δημιουργηθεί το «Μητρώο Διαφάνειας», στο οποίο θα εγγράφονταν, όλες οι ομάδες και οι οργανώσεις που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην ΕΕ.
Στόχος του Μητρώου ήταν να διασφαλίσει ότι όσοι συνομιλούν και συνεργάζονται με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλώνουν δημόσια τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.
Παρόλο, όμως, που η εγγραφή των ενδιαφερομένων ήταν εθελοντική, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ομάδων εκπροσώπησης συμφερόντων όλο και αυξάνεται.
Σήμερα υπάρχουν στο μητρώο περισσότεροι από 11.000 οργανισμοί με περισσότερους από 80.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων ΜΚΟ, επιχειρηματικές ενώσεις, εταιρείες, συνδικάτα και συμβουλευτικές. Σχεδόν το 1/5 των οργανισμών αυτών έχουν βάση τους τις Βρυξέλλες.
Απάντηση στο ερώτημα «πώς και με ποιους τρόπους, οι λομπίστες επηρεάζουν την λήψη αποφάσεων στην ΕΕ» δεν έχει δοθεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι αυτές οι «Ομάδες Συμφερόντων» δηλώνουν στο Μητρώο ποια οικονομικά συμφέροντα εκπροσωπούν.
Γι’ αυτό ίσως, τα κράτη μέλη έχουν διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της ρύθμισης των σχέσεων τους με τις ομάδες εκπροσώπησης συμφερόντων. Μόλις εφτά από αυτές (Γαλλία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία και Βρετανία), έχουν ψηφίσει σχετικούς νόμους.
Μόλις πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ζητήσει , στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και το Συμβούλιο, την ενίσχυση και τη βελτίωση στην ενημέρωση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και τη διασφάλιση διαφάνειας και ανοιχτών διαδικασιών στη λήψη των αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ.!
Μεθερμηνευόμενη, από διπλωματικούς παρατηρητές, η όψιμη αυτή πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου, σημαίνει πως ούτε η πολυπόθητη διαφάνεια στην επιρροή που ασκούν οι λομπίστες στη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ έχει επιτευχθεί και διασφαλισθεί αλλά ούτε και οι τρόποι, με τους οποίους ασκούν αυτή την επιρροή, έχουν αποσαφηνισθεί.
Μέχρι να ξεκαθαρίσει το αν οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι, εν μέρει η στο σύνολο τους, «υπαγορευμένες» από τις Ομάδες Συμφερόντων, το τοπίο θα παραμένει θολό, για το αν αυτές οι αποφάσεις είναι προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών ή των συμφερόντων που εκπροσωπούν οι λομπίστες.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr