Ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ σε σύντομη δήλωσή του ανέφερε ότι 15 ομάδες εργασίας βρίσκοτναι σε διαβουλεύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.
«Τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη και η νέα σύνθεση του γερμανικού κοινοβουλίου δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, η οποία απαιτεί μια νέα πολιτική. Για τη νέα αυτή πολιτική, αλλά και την αναζήτηση απαντήσεων στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες. Υπάρχουν 15 ομάδες εργασίας που συζητούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Σε άλλες σημειώνεται πρόοδος σε άλλες όχι. Συμφωνήσαμε να μην ενημερώνουμε την κοινή γνώμη για την πορεία των διαβουλεύσεων της κάθε ομάδας εργασίας. Υπάρχει όμως η βούληση και των τριών κομμάτων να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου απόφαση για το αν είναι εφικτές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης» τόνισε.
Την αισιοδοξία της για την έκβαση των διερευνητικών συνομιλιών διατύπωσε προσερχόμενη στις διερευνητικές επαφές η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Πιστεύω ότι μπορούν να πετύχουν» δήλωσε εισερχόμενη στην έδρα του SPD, όπου πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε πως «θα πρέπει να επιτευχθεί συνεννόηση» και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε την πεποίθηση πως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχουν τη βούληση για «εποικοδομητικό διάλογο».
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης τα τρία κόμματα θα αποφανθούν αν υπάρχει κοινός παρονομαστής για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία αναζητείται συμβιβασμός είναι πολλά, ξεκινώντας από την οικονομία και φθάνοντας μέχρι την οικογενειακή επανένωση προσφύγων.
Την Παρασκευή θα γίνει η αποτίμηση των διερευνητικών διαβουλεύσεων που θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη.
Ως τότε, οι 15 ομάδες εργασίας που απαρτίζονται από 39 εκπροσώπους των τριών κομμάτων θα επιδιώξουν να διατυπώσουν συμβιβαστικές λύσεις στους διάφορους τομείς. Στο επίκεντρο την πρώτης ημέρας βρέθηκαν τα δημοσιονομικά, τα οποία θα θέσουν και τα όρια για τις όποιες επιθυμίες των κομμάτων για φορολογικές ελαφρύνσεις, αυξήσεις στις κοινωνικές παροχές και στις δημόσιες δαπάνες. Τα «οικονομικά περιθώρια» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπολογίζονται σε 45 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr