Τις «ευαίσθητες χορδές» του Συμβουλίου της Ευρώπης «άγγιξε» η ανακοινωθείσα- από τον Benjamin Netanyahu- πρόθεση του Ισραήλ, να εφαρμόζει, πλέον, την θανατική ποινή σε χαρακτηριζόμενους, από το ίδιο, παλαιστίνιους ως τρομοκράτες, με πλειοψηφία τριών δικαστών και όχι κατ’ ομοφωνία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Την εξαγγελία αυτή χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητική εξέλιξη και σαφώς ένα βήμα προς λάθος κατεύθυνση», ο Λουξεμβούργιος βουλευτής των Σοσιαλιστών και γενικός εισηγητής για την κατάργηση της θανατικής ποινής, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Yves Cruchten, υπογραμμίζοντας πως η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί βασική αρχή του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου το Ισραήλ συμμετέχει ως παρατηρητής.
Η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι ένας συνεχής αγώνας για την υπεράσπιση των αξιών που μοιραζόμαστε, εντός και εκτός των συνόρων μας, τόνισε με νόημα ο Λουξεμβούργιος βουλευτής για να υπογραμμίσει στην συνέχεια ότι:
«Δεν υπάρχει χώρος για τη θανατική ποινή σε έναν πολιτισμένο κόσμο. Οι τρέχουσες εκστρατείες για την επαναφορά της θανατικής ποινής σε πολλές χώρες, σε ολόκληρη την υφήλιο, αντανακλούν μια γενική κρίση αξιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας καθώς και η αποτυχία των θεσμών να προστατεύουν τους ανθρώπους και να διασφαλίζουν το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους ».
Το σχέδιο νόμου, που προωθείται για συζήτηση και έγκριση στο Ισραηλινό Κοινοβούλιο, αναφέρει ότι τα ισραηλινά δικαστήρια στη Δυτική Όχθη μπορεί να επιβάλουν τη θανατική ποινή με πλειοψηφία των τριών δικαστών, σε αντίθεση με την ομοφωνία που απαιτούνταν μέχρι τώρα. Από την κατάκτηση της Δυτικής Όχθης του 1967, μόνο μία θανατική ποινή έχει εκδοθεί εναντίον Παλαιστινίου πριν μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr