Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την χαρά του για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού που έχει σκοπό «να διώξει τους μετανάστες που εισήλθαν παράνομα» στη χώρα. Οι τελευταίοι έχουν διορία έως τα τέλη Μαρτίου προκειμένου να εγκαταλείψουν το Ισραήλ, σε διαφορετική περίπτωση θα φυλακίζονται επ΄αόριστον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το μέτρο αφορά 38.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους από την Ερυθραία και το Σουδάν. Οι μετανάστες που θα δεχθούν να φύγουν θα λάβουν ένα αεροπορικό εισιτήριο και σχεδόν 3.000 ευρώ.
Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εξέφρασε την ανησυχία της, υπενθυμίζοντας πως το Ισραήλ έχει «νομικές υποχρεώσεις όσον αφορά την προστασία των προσφύγων».
Όμως από τότε που οι ισραηλινές αρχές ανέλαβαν, το 2009, την ευθύνη να προσδιορίσουν ποιος εμπίπτει στην κατηγορία αυτήν, μόνον οκτώ από την Ερυθραία και δύο από το Σουδάν εξασφάλισαν καθεστώς πρόσφυγα, συνεχίζει η HCR. Διακόσιοι Σουδανοί υπήκοοι από το Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν) εξασφάλισαν «ανθρωπιστικό καθεστώς στο Ισραήλ».
Στο πλαίσιο του προγράμματος απέλασης, η ισραηλινή κυβέρνηση παραδέχεται σιωπηρά πως οι υπήκοοι των δύο αυτών χωρών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους.
Το καθεστώς στην Ερυθραία κατηγορείται από τον ΟΗΕ για «γενικευμένα και συστηματικά» εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όσον αφορά το Σουδάν, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης εις βάρος του προέδρου του, Όμαρ αλ-Μπεσίρ, για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.
Σύμφωνα με ισραηλινές μκο που στηρίζουν τους μετανάστες, το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως η Ρουάντα και η Ουγκάντα, που οφείλουν να δέχονται μετανάστες που φεύγουν με τη θέλησή τους από το Ισραήλ.
Αυτοί οι μετανάστες εισήλθαν στην πλειονότητά τους παράνομα στο Ισραήλ μέσω του Σινά της Αιγύπτου από το 2007. Η ροή αυτή ανακόπηκε όταν τελείωσε η κατασκευή από το εβραϊκό κράτος ενός ηλεκτρονικού φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο.
Το Ισραήλ άνοιξε κέντρα κράτησης στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου σχεδόν 1.500 μετανάστες υπόκεινται σε καθεστώς ημι-ελευθερίας. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα κλείσουν τις πόρτες τους και οι μετανάστες που θα αρνηθούν να φύγουν θα σταλούν στη φυλακή.
Μετά την 1η Μαρτίου, θα είναι ακόμη δυνατό για τα πρόσωπα αυτά να εγκαταλείψουν εθελοντικά το Ισραήλ, αλλά θα λάβουν ένα μικρότερο ποσό. Όσοι αρνούνται θα φυλακίζονται, προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών.
Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή του προγράμματος, υπογράμμισε πως το Ισραήλ είναι «αποφασισμένο να διώξει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που εισήλθαν παράνομα».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 4.012 παράτυποι μετανάστες εγκατέλειψαν το Ισραήλ το 2017, εκ των οποίων οι 3.332 προέρχονταν από την υποσαχάρια Αφρική.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη στα τέλη Αυγούστου στο νότιο Τελ-Αβίβ, όπου διαμένουν χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες, και δεσμεύθηκε να «επιστρέψει» την περιοχή αυτή στους «Ισραηλινούς πολίτες».
Ο Τεκλίτ Μάικλ, ένας 29χρονος αιτών άσυλο από την Ερυθραία που ζει στο Τελ Αβίβ, δήλωσε πως το να καταβάλλονται χρήματα σε άλλες κυβερνήσεις για να δεχθούν Αφρικανούς ισοδυναμεί με «παράνομη διακίνηση και λαθρεμπόριο ανθρώπων».
«Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει» (στη Ρουάντα και την Ουγκάντα), δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς. «Προτιμούν τώρα να μείνουν στη φυλακή.»
Στις δηλώσεις του ο Νετανιάχου επικαλέστηκε τη μεγάλη παρουσία Αφρικανών μεταναστών στις φτωχότερες γειτονιές του Τελ Αβίβ όπου, όπως είπε, οι «παλιοί κάτοικοι» -οι Ισραηλινοί- δεν αισθάνονται ασφαλείς.
«Έτσι, σήμερα κρατάμε την υπόσχεσή μας να αποκαταστήσουμε την ηρεμία, ένα αίσθημα προσωπικής ασφάλειας και τον νόμο και την τάξη για τους κατοίκους του νότιου Τελ Αβίβ και εκείνους σε πολλές άλλες γειτονιές», είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr