Ανταποκρινόμενη στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά στις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ και εξαγγέλλει μέτρα που θα καταστήσουν διαφανέστερη, στο μέλλον, τη διαδικασία αδειοδότησης, περιορισμού ή απαγόρευσης της χρήσης φυτοφαρμάκων.
Η ανακοίνωση αυτή δείχνει την πορεία που θα ακολουθήσουμε:
- Απαντώντας στην πρωτοβουλία πολιτών, περιγράφει αναλυτικά τους κανόνες της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα·
- ανακοινώνει νομοθετική πρόταση για την άνοιξη του 2018 με σκοπό να ενισχύσει τη διαφάνεια, την ποιότητα και την ανεξαρτησία των επιστημονικών αξιολογήσεων των ουσιών, για παράδειγμα με τη δημόσια πρόσβαση στα πρωτογενή στοιχεία και
- εξαγγέλλει ότι θα προβεί στο μέλλον σε τροποποιήσεις της νομοθεσίας για να ενισχύσει το σύστημα εποπτείας της διεξαγωγής τέτοιων μελετών, για παράδειγμα με την εμπλοκή των δημόσιων αρχών στη διαδικασία λήψης απόφασης για το ποιες μελέτες χρειάζεται να διεξαχθούν για μια συγκεκριμένη περίπτωση.
Επιπλέον, ύστερα από ενδελεχή επιστημονική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων για τη γλυφοσάτη, από την οποία συμπεραίνεται ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της γλυφοσάτης και του καρκίνου στον άνθρωπο, και ύστερα από θετική ψηφοφορία μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών μελών στις 27 Νοεμβρίου 2017 η Επιτροπή ενέκρινε την ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για πέντε έτη. Ενώ η περίοδος για την οποία προτείνει συνήθως η Επιτροπή τη χορήγηση αδειών είναι 15 έτη, όταν ικανοποιούνται όλα τα κριτήρια για την έγκριση, η γλυφοσάτη δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση. Το θέμα αυτό συζητήθηκε πολλές φορές από την Επιτροπή η οποία προσανατολίστηκε τους τελευταίους μήνες σε μια απόφαση που συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή στήριξη από τα κράτη μέλη, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ. Η τελική πρόταση της Επιτροπής για πενταετή ανανέωση έλαβε επίσης υπόψη τα τελευταία μη δεσμευτικά ψηφίσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε σχετικά: «Είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ αφιέρωσαν τον χρόνο τους για να ασχοληθούν απευθείας με ένα ζήτημα που τους ενδιαφέρει. Η Επιτροπή τους άκουσε και τώρα θα δράσει. Πρέπει να γίνει πιο διαφανής ο τρόπος με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις στον τομέα αυτόν. Την προσεχή άνοιξη η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για το πόσιμο νερό, όπως υποσχεθήκαμε ανταποκρινόμενοι σε μια άλλη επιτυχή πρωτοβουλία. Συμπερασματικά, υποστηρίζω σθεναρά το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν την άποψή τους μ' αυτόν τον τρόπο και ζητώ από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να ενεργήσουν ταχύτατα ώστε να προχωρήσουν οι προτάσεις μας που θα καταστήσουν ευκολότερη τη διεξαγωγή επιτυχών πρωτοβουλιών των Ευρωπαίων πολιτών στο μέλλον.
Ο κ. Βιτένις Αντρουκάιτις, ο αρμόδιος Επίτροπος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Από την αρχή της θητείας μου, υποστήριξα σθεναρά ότι πρέπει να αυξηθεί η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων όπως και στην πρόσβαση στις επιστημονικές μελέτες βάσει των οποίων εγκρίνονται οι δραστικές ουσίες. Θα υποβάλω πρόταση για την αντιμετώπιση των εν λόγω θεμάτων την άνοιξη του 2018. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φυτοφαρμάκων στις αγορές τους. Πρέπει να εξασφαλίσουν επίσης ότι τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται με τρόπο ορθολογικό και σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις επισήμανσης. Η διαφάνεια, η ανεξαρτησία και η ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων είναι οι στόχοι μας. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να διαπνέουν τις εργασίες μας και σ' αυτό θα επικεντρώσω τις προσπάθειες μου.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr