Η απόφαση της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, να αγοράσει τους S-400 από τη Μόσχα θεωρήθηκε από δυτικούς συμμάχους προσβλητική για τη συμμαχία. Η συμφωνία δημιούργησε επίσης ανησυχία επειδή τα όπλα αυτά δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη ΝΑΤΟϊκή άμυνα.
Ανώτερος διοικητής του ΝΑΤΟ είπε την περασμενη εβδομάδα στο Reuters πως η συμμαχία θα συνεχίσει να πιέζει την Άγκυρα να αγοράσει όπλα που να μπορούν να λειτουργούν με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παραδοθεί S-400 στην Τουρκία.
«Τελείωσε, οι πύραυλοι S-400 αγοράσθηκαν. Τώρα τα υπόλοιπα είναι μόνο λεπτομέρειες» δήλωσε ο Τσανικλί μιλώντας στην τηλεόραση από την Κερασούντα στη Μαύρη Θάλασσα.
Όμως η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη μόνο με τη συμφωνία για τους S-400, πρόσθεσε. «Κάνουμε επίσης προκαταρκτικές συμφωνίες με την κοινοπραξία EUROSAM, ώστε να έχουμε αυτή την τεχνολογία για να αναπτσσουμε, να παράγουμε και να χρησιμοποιούμε δικές μας πηγές για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο Τσανικλί αναφερόμενος σε ένα κοινό γαλλο-ιταλικό αμυντικό πρόγραμμα.
Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Τσανικλί υπέγραψε δήλωση προθέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε αμυντικά προγράμματα που περιλαμβάνουν την πυραυλική τεχνολογία, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πηγές στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ως πρώτο βήμα η EUROSAM και τουρκικές εταιρείες θα εξετάσουν ένα σύστημα βασισμένο στο πυραυλικό σύστημα SAMP-T που παράγεται από τη EUROSAM.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr