Τα Paradise Papers, 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και για μερικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά.
Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν πριν από λίγη ώρα από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.
Τα Paradise Papers «Καίνε» τον Wilbur Ross
Τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του δισεκατομμυριούχου υπουργού εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ αποκαλύπτουν τα λεγόμενα Paradise Papers, τα οποία δημοσιεύθηκαν πριν από λίγη ώρα από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.
Πρόκειται για 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις.
Σύμφωνα με αυτά, ο Wilbur Ross έχει μερίδιο 31,5% στη ναυτιλιακή εταιρία Navigator Holdings η οποία έχει λάβει πληρωμές άνω των 68 εκατ. δολαρίων από το 2014 από ρωσική εταιρία ενέργειας που ανήκει στον γαμπρό του Βλαντιμίρ Πούτιν Kirill Shamalov και τον ολιγάρχη Gennady Timchenko στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και ο οποίος είναι γνωστός ως "άμεσα συνδεδεμένος" με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Στα έγγραφα αποκαλύπτονται επίσης, η offshore της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ και περισσότερων από 120 πολιτικών από όλο τον κόσμο, αλλά και οι μυστικές επαφές του υπεύθυνου για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ έχει μπει και στο παρελθόν στο στόχαστρο των Δημοκρατικών για μπίζνες με ρώσους ολιγάρχες μέσω της Τράπεζας Κύπρου.
Στη λίστα και η Βασίλισσα Ελισάβετ
Περίπου δέκα εκατομμύρια λίρες από την ιδιωτική περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε funds στα Νησιά Κέιμαν και τις Βερμούδες.
Ένα μικρό ποσό έχει καταλήξει σε μία εταιρία που βρίσκεται πίσω από το BrightHouse, μία αλυσίδα που έχει κατηγορηθεί για παράνομο δανεισμό.
Επίσης, ένα μέρος των χρημάτων κατέληξαν σε έναν έμπορο, ο οποίος κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.
Επενδύθηκαν σε ταμεία στις Νήσους Κέιμαν και στις Βερμούδες από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο παρέχει στην Βασίλισσα ένα εισόδημα και διαχειρίζεται τις επενδύσεις για την ιδιωτική περιουσία της αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών.
Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στις επενδύσεις και καμία υπόννοια ότι η βασίλισσα δεν πληρώνει φόρους, αλλά μπορεί να τεθούν ερωτήσεις σχετικά με το εάν η βασίλισσα πρέπει να επενδύει offshore.
Υπήρχαν μικρές επενδύσεις στην εταιρεία BrightHouse, η οποία κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε τους φτωχούς, και την αλυσίδα Threshers, η οποία αργότερα έκλεισε, καθώς εμφανίστηκε να χρωστάει φόρους 17,5 εκατ. λίρες, κάτι που κόστισε περίπου 6.000 θέσεις εργασίας.
Στο στόχαστρο Apple, Nike, Uber και ο Bono
Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και εταιρίες όπως η Nike, η Apple η Uber και άλλες διεθνείς εταιρείες, που αποφεύγουν τους φόρους με ευφάνταστα λογιστικά κόλπα.
Μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης, της μουσικής, αλλά και του κινηματογράφου προστατεύουν τον πλούτο τους μέσω πλειάδας offshore. Ένα από τα ονόματα που εμπλέκονται ήταν αυτό του frontman των U2, Μπόνο. Ο Ιρλανδός τραγουδιστής, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Πολ Χιούσον, φέρεται ως επενδυτής στην μαλτέζικη εταιρεία Nude Estates, η οποία αγόρασε το εμπορικό κέντρο Aušra έναντι 5,8 εκατομμυρίων ευρώ, λίγο αφότου εγκαινιάστηκε το 2007
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr