Αυτό, μεθερμηνευόμενο, σημαίνει πως ένα αμφιλεγόμενο, ως προς την επικινδυνότητα του για την δημόσια υγεία, «παρασκεύασμα», δύναται να προσβάλλει, μέσω της διατροφικής αλυσίδας, όχι μόνον τα «ζιζάνια» των καλλιεργειών αλλά και τους ανθρώπους που καταναλώνουν τα προϊόντα τους.
Προχθές, μ’ ένα μη νομοθετικό της ψήφισμα, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (με 355 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 111 αποχές), ζήτησε την σταδιακή κατάργηση της γλυφοσάτης στην Ευρώπη και την πλήρη απαγόρευση της μέχρι το 2022.
Απαίτησε, μάλιστα, να απαγορευθεί άμεσα η χρήση της σε οικιακά προϊόντα και να δημοσιοποιηθούν, επιτέλους, οι εκθέσεις αξιολόγησης κινδύνου της Κομισιόν, που αναφέρονται στην επικινδυνότητα του προϊόντος στην υγεία των ευρωπαίων πολιτών.
Αντιδρώντας, μ’ αυτό τον τρόπο, στην πρόθεση της Κομισιόν , να ανανεώσει για δέκα ακόμη χρόνια, την άδεια κυκλοφορίας εκείνων των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη.
Χθες, ωστόσο, όπου επρόκειτο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει, για την έγκριση ή μη της πρότασης της Κομισιόν, τα κράτη-μέλη της ΕΕ προτίμησαν την αποφυγή έκδοσης τελεσίδικης απόφασης, δια της μεθόδου «στρίβειν δια της αναβολής».
Από τα όσα, εν μέρει, αποκαλύφθηκαν στη συζήτηση που προϋπήρξε της έκδοσης του εν λόγω Ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, διαφάνηκε ότι, πίσω από την συνέχιση ή απαγόρευση της χρήσης της γλυφοσάτης, στις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και στα σπίτια, υποκρύπτεται μάχη τεράστιων συμφερόντων!
Ειπώθηκε, κατ’ αρχάς, ότι τέθηκε υπό αμφισβήτηση η διαδικασία που επέλεξε η ΕΕ, για την αξιολόγηση των κινδύνων πριν από την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας της ουσίας, καθώς ο διεθνής οργανισμός ερευνών για τον καρκίνο και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων και τα χημικά προϊόντα κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια της γλυφοσάτης.
Υπογραμμίσθηκε, όμως, ότι η αποσφράγιση εσωτερικών εγγράφων της Monsanto, ιδιοκτήτριας και παραγωγού του προϊόντος Roundup®, η δραστική ουσία του οποίου είναι η γλυφοσάτη, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία ορισμένων μελετών που χρησιμοποιήθηκαν στην αξιολόγηση της ασφάλειας της γλυφοσάτης.
«Η επιστημονική αξιολόγηση των φυτοφαρμάκων για ρυθμιστική έγκριση εκ μέρους της ΕΕ πρέπει να βασίζεται μόνο σε δημοσιευμένες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί , είναι ανεξάρτητες και η ανάθεσή τους έχει γίνει από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.
Στο μεταξύ και στα πλαίσια της «Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών», έχουν συγκεντρωθεί πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές ανά την Ευρώπη, από πολίτες που ζητούν την πλήρη απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημόσια ακρόαση, γι’ αυτό το θέμα, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τον Νοέμβριο στο Στρασβούργο.
«Πόσο χρόνο χρειάζεται η ΕΕ, ν’ αποφασίσει για το αν θα πρέπει ν’ απαγορεύσει την χρήση της γλυφοσάτης», αναρωτιέται, σήμερα, η πλειοψηφία του Γαλλικού Τύπου
Κι’ όμως, είναι μία απόφαση, από την οποία εξαρτάται η ασφάλεια της υγείας των απανταχού της Ευρώπης πολιτών!
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr