Το Βερολίνο προσπαθεί ενεργά να πετύχει την περικοπή των χρηματοδοτήσεων που παρέχουν στην Τουρκία η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ και ορισμένες γερμανικές εμπορικές τράπεζες αναθεωρούν την έκθεσή τους στην τουρκική αγορά.
Μολονότι κανένας θεσμός ή τράπεζα δεν έχει «παγώσει» επίσημα την παροχή κεφαλαίων στην Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg όλα έχουν αυστηροποιήσει τα κριτήρια για την έγκριση δανειοδοτήσεων ή χρηματοδοτήσεων.
Τα πιο αυστηρά κριτήρια αφορούν ειδικότερα τουρκικές επιχειρήσεις που πιστεύεται ότι συνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση ή επηρεάζονται από αυτή.
Οι σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί σοβαρά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου στη γείτονα χώρα, κι έπεσαν στο ναδίρ όταν ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες για «ναζιστικές» πρακτικές.
Αφορμή για τις βολές Ερντογάν ήταν η άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να επιτρέψουν σε τούρκους αξιωματούχους να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις που διοργανώνονταν στο έδαφός τους για το δημοψήφισμα συνταγματικής αναθεώρησης που έλαβε χώρα στην Τουρκία τον Απρίλιο.
Στην Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας οι ευρωπαίοι ηγέτες, μετά από αίτημα της Γερμανίας, συζήτησαν ακόμα και την περικοπή των προενταξιακών ευρωπαϊκών κεφαλαίων ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνειν η Άγκυρα έως το 2020.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr