Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλφόνσο Ντάστις εξέφρασε την ίδια άποψη και κάλεσε τους Καταλανούς να συνειδητοποιήσουν πως η Ισπανία είναι μια χώρα που διέπεται από νόμους και δεν μπορεί το κάθε κομμάτι της να ενεργεί αυτοβούλως.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN, Ο Ντάστις ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τη στιγμή που δεν έχει την άδεια της ισπανικής κυβέρνησης και ευχήθηκε την Κυριακή να πραγματοποιηθεί μια ειρηνική πορεία χωρίς επεισόδια βίας από τους κατοίκους της Καταλονίας.
«Δεν μπορεί ένα κομμάτι της χώρας να αποφασίζει για το σύνολο. Η Ισπανία είναι μια δημοκρατική χώρα που έχει χτιστεί πάνω σε κανόνες δικαίου. Έτσι λοιπόν πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα. Ελπίζουμε αυτό που θα γίνει την Κυριακή να έχει την μορφή μιας ειρηνικής πορείας, με τους ανθρώπους να εκφράζουν τη γνώμη τους σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ελπίζουμε να εξελιχθεί ειρηνικά και να μην υπάρχουν επεισόδια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο. «Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και υπογράμμισε ότι το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έχει κρίνει παράνομη την ψηφοφορία για την ανεξαρητσία της Καταλονίας.
Λίγο πριν το δημοψήφισμα, 56 ευρωβουλευτές από 6 πολιτικές ομάδες (GUE/NGL, S&D, Greens/ALE, ALDE, EFDD, ECR), μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να καταδικάσουν τις ενέργειες των ισπανικών αρχών απέναντι στην Καταλονία, αλλά και να ζητήσουν από την ισπανική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε πολιτικό διάλογο με την αυτοδιοικούμενη περιφέρεια.
Την Πέμπτη δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές κατέκλυσαν το κέντρο της Βαρκελώνης διαδηλώνοντας υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και κυριάρχησαν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και του δικαιώματος ψήφου των πολιτών στο δημοψήφισμα.
Ποια είναι η θέση των κυριότερων πολιτικών κομμάτων στην Ισπανία
Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσες, του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, έδειξε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στη στρατηγική του για την αποτροπή του δημοψηφίσματος, αλλά έχει επίσης επικρίνει την έλλειψη διαλόγου που προκάλεσε την παρούσα κατάσταση. Οι Podemos αναγνωρίζουν ότι οι νόμοι βρίσκονται στην πλευρά της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν εξυπηρετεί την επίλυση ενός «πολιτικού προβλήματος».
Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;
Εάν τελικά διεξαχθεί το δημοψήφισμα, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Institut Opinòmetre για την καταλανική εφημερίδα Ara προβλέπει ποσοστό συμμετοχής 60% και προβλέπει επικράτηση του Ναι με 69% .
Η εφημερίδα eldiario.es δημοσίευσε μια δημοσκόπηση που διενήργησε η Celeste-tel, η οποία συμφωνεί με συμμετοχή 60% την 1η Οκτωβρίου, με 59,5% υπέρ του «ναι» και υπέρ του όχι 30,7%.
Γιατί θα ψηφίσουν «Nαι»;
Γιατί θα ψηφίσουν «Οχι»;
Η… ιδανική σχέση με την Ισπανία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr