"Σήμερα θα καταστραφούν τα τελευταία χημικά όπλα που διαθέτει το ρωσικό οπλοστάσιο χημικών όπλων. Χωρίς ίχνος περιττού πάθους μπορώ να πω ότι πρόκειται για ένα πράγματι ιστορικό γεγονός, λαμβάνοντας υπ' όψιν το τεράστιο οπλοστάσιο χημικών όπλων που κληρονομήσαμε από τη σοβιετική εποχή, το οποίο όπως λένε οι ειδικοί θα μπορούσε να καταστρέψει μερικές φορές κάθε ζώντα οργανισμό πάνω στη Γη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι "πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κόσμου πιο ισορροπημένου και πιο ασφαλούς".
Στον οικισμό Κίζνερ, όπου βρίσκεται και η μοναδική βιομηχανική μονάδα στην οποία από το 2016 πραγματοποιείται η καταστροφή χημικών όπλων, παρευρίσκονταν ο πρόεδρος της αρμόδιας Κρατικής Επιτροπής για τα χημικά όπλα, ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου στην περιοχή Μιχαήλ Μπάμπιτς, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλούς φύλαξης και καταστροφής χημικών όπλων του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου Βαλέρι Καπάσιν και ο υποδιευθυντής της τεχνικής γραμματείας του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων(ΟΑΧΟ) Χαμίντ Αλί Ράο.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης κατά τη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης που είχε με τους αξιωματούχους που βρίσκονταν στη μονάδα του Κίζνερ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την καταστροφή του χημικού τους οπλοστασίου, αναβάλλοντας τρεις φορές τη σχετική διαδικασία. Ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "οι ΗΠΑ όπως και οι άλλες χώρες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών", προσθέτοντας ότι "οι προσπάθειες που κατέβαλε η Ρωσία για την καταστροφή των χημικών όπλων θα αποτελέσουν παράδειγμα και για τις άλλες χώρες".
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στις 27 Σεπτεμβρίου στη Ρωσία καταστράφηκαν όλα τα αποθέματα χημικών όπλων, 39.967 τόνοι δηλητηριωδών ουσιών. Συνολικά έχουν καταστραφεί 4.352.033 χημικά όπλα, 107 δεξαμενές μεγάλης χωρητικότητας και 927 όπλα δηλητηριώδη αέρια sarin, zoman,Vx, iprit lewisite. Κατ' αυτόν τον τρόπο μετά την καταστροφή και των τελευταίων χημικών όπλων, η Ρωσία τήρησε πλήρως τις δεσμεύσεις της που έχουν ορισθεί από τη Συνθήκη της Γενεύης για τα Χημικά Όπλα, βάσει της οποίας απαγορεύεται η επεξεργασία, παραγωγή, φύλαξη και χρήση χημικών όπλων, ενώ επιβάλλεται η καταστροφή τους, και την οποία είχε υπογράψει στις 3 Σεπτεμβρίου του 1992.
Συνολικά κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου συνεργασίας της Ρωσίας με άλλες χώρες, η οποία είχε ως στόχο την καταστροφή των χημικού οπλοστασίου, διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό κονδύλια από 16 χώρες (Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Φιλανδία, Ελβετία, Καναδάς, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Γαλλία) όπως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το αμερικανικό Ίδρυμα "Πρωτοβουλία για τον περιορισμό της πυρηνικής απειλής". Τα μεγαλύτερα ποσά διέθεσαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και ο Καναδάς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr