Η Ε.Ε. επεξεργάζεται, εδώ και καιρό, διάφορες εναλλακτικές προτάσεις σχετικά με τη φορολόγηση τεχνολογικών κολοσσών - κατά βάση αμερικανικών. Αφενός η Ε.Ε. επιθυμεί να καταστήσει το σύστημα φορολόγησης των πολυεθνικών της ψηφιακής οικονομίας πιο “ισορροπημένο” έναντι των υπολοίπων κλάδων, χωρίς ωστόσο αυτές οι αλλαγές να αποδυναμώνουν το διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους.
“Η ψηφιακή οικονομία θα πρέπει να φορολογείται όπως και η υπόλοιπη οικονομία”, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Pierre Moscovici στους δημοσιογράφους κατά την άφιξη του στην άτυπη σύνοδο του Ecofin στο Ταλίν της Εσθονίας. Με τη δήλωση του πριν από την έναρξη των εργασιών του Eurogroup, ο κ. Moscovici επιβεβαίωσε το στίγμα των προθέσεων της Επιτροπής αναφορικά με τη φορολόγηση των τεχνολογικών πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προσεχείς ημέρες "ένα έγγραφο με όλες τις διαθέσιμες επιλογές" για την αύξηση του φόρου για τους διαδικτυακούς κολοσσούς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι καταβάλλουν ελάχιστους φόρους στην Ε.Ε., μέσω θυγατρικών που εγκαθιστούν σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως το Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τον κ. Moscovici οι σχετικές προτάσεις θα είναι έτοιμες για τη Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για ψηφιακά ζητήματα στις 29 Σεπτεμβρίου.
Σενάρια
Για τις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, στο οποίο υπόκεινται μεγάλες ψηφιακές πολυεθνικές επί ευρωπαϊκού εδάφους έχουν ήδη αναπτύξει έντονη κινητικότητα, χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων χωρών, με κοινή επιστολή τους, εισηγήθηκαν οι ψηφιακές πολυεθνικές εταιρείες να φορολογούνται όπου δημιουργούν αξία και όχι απλά όπου έχουν τη φορολογική τους έδρα.
Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, οι εταιρείες αυτές φορολογούνται συχνά με βάση τα κέρδη που καταγράφονται από θυγατρικές σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία, παρ’ όλο που τα έσοδα προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. Η επιστολή, που υπογράφει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, ο Wolfgang Schaeuble εκ μέρους της Γερμανίας, ο Pier-Carlo Padoan από την Ιταλία και ο Luis de Guindos εκ μέρους της Ισπανίας απευθύνθηκε στην εσθονική προεδρία της Ε.Ε.
Οι Υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων χωρών ζητούν από την Επιτροπή να προχωρήσει σε αλλαγές των κανόνων, υποστηρίζοντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο ευνοεί τις πολυεθνικές έναντι των φυσικών προσώπων και στερεί τα κράτη από πολύτιμα φορολογικά έσοδα. Ζητούν μια μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων, που θα οδηγεί σε αλλαγή της έννοιας της “μόνιμης εγκατάστασης”, ώστε οι διαδικτυακές πολυεθνικές να φορολογούνται όπου δημιουργούν αξία και όχι απλά όπου έχουν τη φορολογική τους έδρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr