Όπως αναφέρει, ο Γ. Βαρουφάκης έγινε ένας απίθανος ήρωας για πολλούς στο Ηνωμένο Βασίλειο: για εκείνους από την αριστερά, θεωρείται ως ο ηγέτης της παγκόσμιας αντίστασης κατά της λιτότητας. Για τους δεξιούς ευρωσκεπτικιστές, είναι ο άνθρωπος που έφθασε κοντά το όνειρό τους να καταστρέψουν το ευρώ.
Τώρα το βιβλίο του διαβάζεται στα ανώτερα κλιμάκια της βρετανικής κυβέρνησης, για να μάθουν πώς να χειριστούν το Brexit.
Ο Nixon αναφέρει ότι για πολλούς που ενεπλάκησαν απευθείας στην ελληνική κρίση –όχι μόνο για την Ελλάδα την ίδια- αυτή η ηρωποίηση του Γ. Βαρουτφάκη είναι σουρεαλιστική. Θεωρούν την παρουσίαση μιας Ελλάδας που γονάτισε από την άκαμπτη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ενώ οι υποτιθέμενοι σύμμαχοι είχαν επίσης αποξενωθεί ή τρομοκρατηθεί από τους Γερμανούς, ως σοβαρά διαστρεβλωμένη.
Στην ουσία, πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό που συνέβη πραγματικά στην Ελλάδα είναι: μια λαϊκιστική κυβέρνηση εξελέγη στη βάση ότι θα μπορούσε να πείσει την υπόλοιπη ευρωζώνη να της διαγράψει τα χρέη χωρίς υποχρεώσεις. Όταν η ευρωζώνη αντέδρασε στην πρόταση, ο Βαρουφάκης εισήλθε σε μια εξάμηνη περίοδο μικροπολιτικής, πεπεισμένος ότι η ΕΕ θα υπέκυπτε τελικά για να αποτρέψει την ευρύτερη καταστροφή της ευρωζώνης, "μέχρι που συνθηκολόγησε η Αθήνα, υπογράφοντας τη συμφωνία που ήταν όλο αυτό το διάστημα στο τραπέζι, έχοντας καταφέρει απλώς να καταστρέψει την οικονομία της".
Ο Nixon εκτιμά ότι υπάρχουν όντως διδάγματα για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά ο κίνδυνος είναι πως αντλεί τα λάθος. Η κυβέρνηση δημοσίευσε σειρά papers με θέσεις για το Brexit, οι οποίες δείχνουν (σύμφωνα με την πρωθυπουργό Theresa May και τον υπουργό Brexit, David Davis), ότι το Ηνωμένο Βασίλειο –σε αντίθεση με την Ελλάδα- παρουσιάζει εποικοδομητικές προτάσεις για την προώθηση των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο πολλά από αυτά τα papers είναι "το ίδιο τετριμμένα και πτωχικά με τα papers που είχε κυκλοφορήσει ο Γ. Βαρουφάκης όταν επεδίωκε να κερδίσει με το μέρος του την κοινή γνώμη".
Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να ακολουθήσει το βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη με άλλους τρόπους επίσης. Οι Βαρουφάκης και Τσίπρας έχασαν έξι μήνες προσπαθώντας να παρακάμψουν τις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτούν απευθείας με το Βερολίνο και το Παρίσι- κάτι που ήταν ειρωνικό διότι η μεγαλύτερη πίεση για μια συμφωνία ερχόταν στην πραγματικότητα από την ίδια την Κομισιόν.
Τώρα οι May και Davis φαίνεται να έχουν καταλήξει ομοίως ότι το κλειδί για το Brexit βρίσκεται σε μια πολιτική συμφωνία με τους εθνικούς ηγέτες.
Ωστόσο οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ποτέ δεν παρέκκλιναν από την επιμονή τους η Ελλάδα να τηρήσει τις διαδικασίες της ΕΕ –και ούτε οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πιθανό να παρεκκλίνουν των διαδικασιών του Brexit, ακόμη και μετά από τις γερμανικές εκλογές. Η ΕΕ από την πλευρά της δεν θα υποχωρήσει: πιστεύει ότι είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει ένα Grexit ή ένα Brexit.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr