Η κ. Γέλεν επικεντρώθηκε κυρίως σε ένα ιστορικό της οικονομικής κρίσης και στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που υπήρξαν από τους φορείς χάραξης πολιτικής.
Συγκεκριμένα, υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου που θεσπίστηκαν στον απόηχο της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε πριν από μια δεκαετία, πηγαίνοντας έτσι αντίθετα στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί προτεραιότητα την απόσυρση των ομοσπονδιακών αυτών κανόνων.
"Οι έρευνες δείχνουν πως οι δομικές μεταρρυθμίσεις που θέσαμε σε εφαρμογή, έχουν ενισχύσει ουσιαστικά την ανθεκτικότητα χωρίς να περιορίσουν υπερβολικά την διαθεσιμότητα της πίστης ή την οικονομική ανάπτυξη", εκτίμησε η Γέλεν, στο πλαίσιο της ομιλίας της στο ετήσιο συμπόσιο τραπεζιτών στις ΗΠΑ. Προσθέτει, ωστόσο, πως η Fed "δεσμεύεται να αξιολογεί πού φέρνουν αποτέλεσμα οι μεταρρυθμίσεις αυτές και πού χρειάζονται βελτιώσεις ούτως ώστε να διατηρηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ένα ανθεκτικό χρηματοοικονομικό σύστημα".
Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά την τελευταία τετραετία που η Γέλεν δίνει την εναρκτήρια ομιλία στο ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής που διοργανώνει η Federal Reserve του Κάνσας. Το κεντρικό θέμα του φετινού συνεδρίου είναι η προαγωγή μιας δυναμικής παγκόσμιας οικονομίας. Η φετινή είναι πιθανό να είναι η τελευταία της εμφάνιση στο Jackson Hole, καθώς η θητεία της λήγει το Φεβρουάριο. Ο Τραμπ έχει πει ότι είναι ανάμεσα στους υποψήφιους που εξετάζει για τη θέση.
Η ομιλία Ντράγκι τώρα στο επίκεντρο
Υπενθυμίζεται ότι οι αναλυτές δεν περίμεναν σπουδαίες ανακοινώσεις από την ομιλία της Τζάνετ Γέλεν, όπως και από την ομιλία του Μάριο Ντράγκι που θα δοθεί στις 22:00 ώρα Ελλάδος.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν φαίνεται να θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς θέλουν να αποφύγουν τα ξεκάθαρα μηνύματα προς τις αγορές.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ήταν πριν τρία χρόνια όταν στην προηγούμενη εμφάνιση του στη διάσκεψη της Fed ο πρόεδρος της ΕΚΤ που προετοίμασε το έδαφος για τη ποσοτική χαλάρωση.
Τότε, η ευρωζώνη αντιμετώπιζε τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, με την ανεργία κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και αναιμική οικονομική ανάπτυξη.
Τώρα αυτές οι ανησυχίες έχουν εξαφανιστεί και τα μέλη της ΕΚΤ προετοιμάζονται να συζητήσουν για το πότε σταματήσεις αγορές ομολόγων.
Αλλά ενώ οι traders περιμένουν τυχόν σημάδια πολιτικής στη σημερινή (25/8/2017) ομιλία του, είναι απίθανο ο Draghi να δηλώσει ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε.
Έπειτα από ένα QE άνω των 2 τρισ. ευρώ, ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο και οι αξιωματούχοι είναι εκτιμούν ότι τα bullish σχόλια ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια αδικαιολόγητη σύσφιξη στην αγορά.
«Όταν ο Draghi χρησιμοποίησε τέτοιες περιστάσεις για να στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα -για παράδειγμα ''ό,τι χρειαστεί το 2012 ή το Jackson Hole του 2014 για το ενδεχόμενο ενός QE- κάθε φορά σχετιζόταν με κάτι διττό» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Gilles Moec επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος στη Merrill Lynch.
Ωστόσο, προσθέτει ότι «τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα» και «ένας κίνδυνος του να είναι λεπτομερείς στο Jackson Holes είναι απλό να παρερμηνευτεί».
Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, ο Draghi σκοπεύει να εστιάσει στο θέμα της διάσκεψης: «Η προώθηση μιας δυναμικής παγκόσμιας οικονομίας».
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, αυτό αφήνει περιθώριο στον Draghi να παρουσιάσει κάποιους από τους παράγοντες που θα μπορούν να επηρεάσουν το δ.σ. της ΕΚΤ όταν θα συνεδριάσει στις 7 Σεπτεμβρίου.
Ο ίδιος έχει επανειλημμένως μιλήσει για υπομονή και σύνεση όσον αφορά στα μέτρα νομισματικής πολιτικής, έχει πει ελάχιστα δημοσίως μετά την τελευταία συνέντευξη Τύπου στις 20 Ιουλίου.
Σε ομιλία του στο Lindau της Γερμανίας, ο ίδιος εστίασε στη σημασία της έρευνας για τη στήριξη αποφάσεων πολιτικής και κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να απορρίψουν τα παλιά παραδείγματα που δεν λειτουργούν πλέον.
«Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να συζητούν για το Jackson Hole υπήρχε μια προσδοκία ότι ο Draghi και η ΕΚΤ θα είχε ολοκληρώσει τον κύκλο, διότι ήταν στο Jackson Hole όπου έθεσε τα θεμέλια για το QE» είπε ο Claus Vistesen, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι περίμεναν ότι -καθώς η οικονομία πήγαινε καλύτερα- ο Draghi θα έχει τη δυνατότητα να κάνει το αντίθετο αυτή τη φορά. Αλλά δεν υπάρχει περιθώριο γι' αυτό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr