Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει, εν πλήρη γνώση, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, αναφερόμενη στην υπό διαμόρφωση (sic), σχετική Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής.
Όπως σημειώνει η Επιτροπή, από το …2010 έχει διαπιστωθεί ότι, τα ετήσια κέρδη του εντός ΕΕ οργανωμένου εγκλήματος από παράνομες δραστηριότητες, είχε φθάσει τα 110 δις ευρώ και αντιστοιχούσε στο 1% του ΑΕΠ ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Λόγω της «φτώχειας» των υπαρχόντων στατιστικών στοιχείων, υπογραμμίζει η Επιτροπή, τα ποσά που ανακτήθηκαν από εγκληματικές δραστηριότητες ήταν ελάχιστα, με αποτέλεσμα το 98,9% των εκτιμώμενων κερδών από παράνομες δραστηριότητες, δεν μπόρεσε να δεσμευθεί και να δημευθεί αλλά παρέμεινε στα χέρια των κυκλωμάτων.
Κι όμως, τονίζει στο σχέδιο Γνωμοδότησης της η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, «η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτώνται με εγκληματικές δραστηριότητες, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου του οργανωμένου εγκλήματος, στην αποζημίωση των θυμάτων και στην παροχή πρόσθετων πόρων, για να πραγματοποιηθούν εκ νέου επενδύσεις σε δραστηριότητες επιβολής του νόμου ή άλλες πρωτοβουλίες για την πρόληψη της εγκληματικότητας.
«Προϋπόθεση για την αύξηση των δημεύσεων περιουσιακών στοιχείων εγκληματικής προέλευσης αποτελεί η δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος, για την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων δέσμευσης και δήμευσης, στις χώρες-μέλη της ΕΕ, πράγμα που δεν υπάρχει», καταλήγει με «πίκρα» το Σχέδιο Γνωμοδότησης.!
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr