Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ίδιοι υποστηρίζουν ακόμα πως οι εμπορικές τράπεζες διατήρησαν τα κέρδη τους, χωρίς να μεταβιβάσουν ολόκληρη τη μείωση των επιτοκίων στους πελάτες.
«Συνολικά, η πολιτική φαίνεται να απέδωσε καλά. Τα επιτόκια στις αγορές χρήματος και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν σε όλες τις χώρες που εξετάσαμε. Τα νομίσματα αποδυναμώθηκαν επίσης σε ένα βαθμό, τουλάχιστον προσωρινά» γράφουν οι οικονομολόγοι Giovanni Dell’Ariccia, Vikram Haksar και Tommaso Mancini-Griffoli που εξέτασαν τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων στην ευρωζώνη, τη Δανία, την Ιαπωνία, τη Σουηδία και την Ελβετία.
«Τα επιτόκια δανεισμού υποχώρησαν κάπως, αν και λιγότερο από τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. Οι τράπεζες επωφελήθηκαν από το μικρότερο κόστος χρηματοδότησης και ορισμένες αύξησαν τις προμήθειες. Τα κέρδη των τραπεζών παρέμειναν σε γενικές γραμμές ανθεκτικά. Ο δανεισμός παρέμεινε σταθερός».
Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο «αν τα επιτόκια παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν υπάρξει μια μεγαλύτερη βουτιά κάτω από το μηδέν, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr