Από το έγγραφο προκύπτει ότι, ενώ η ίδια η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει πως το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών «ενισχύει την τρομοκρατία, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, την φοροδιαφυγή και το οργανωμένο έγκλημα», πολύ λίγα πράγματα έχει πράξει, για να εμποδίσει την έκταση της παράνομης, αυτής, δραστηριότητας.
Κατ’ αρχήν, τονίζεται στο έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν διαθέτει ακόμη, κοινούς κανόνες για τον έλεγχο της εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών στο έδαφος και κατά δεύτερον, πρόσφατα, αξιώθηκε να θέσει σε εφαρμογή δύο, μόνον, Πράξεις, με τις οποίες θεσπίζονται κανόνες σε επιλεγμένους τομείς.
*Τον κανονισμό (ΕΕ) 116/2009 για την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών και την Οδηγία 2014/60 / ΕΕ, που διέπει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παραδοθεί παρανόμως στην Ευρώπη από άλλη χώρα εκτός της ΕΕ.
Πρόταση Κανονισμού για τον έλεγχο των εισαγωγών πολιτιστικών αγαθών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Κομισιόν υπέβαλλε στις 13 Ιουλίου 2017 και προετοιμάζει (sic) μια μελέτη για το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών στην ΕΕ και τις νέες διαθέσιμες τεχνολογίες για την καταπολέμησή του.
Nίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr