Προκειμένου να μην χρεωθεί την αποτυχία της Διάσκεψης την οποία ιδίως η Τουρκία επιδίωξε και τελικά επέτυχε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έκανε σημαντικά βήματα στην εσωτερική πτυχή του προβλήματος αποδεχόμενος εκ περιτροπής Προεδρία, δικαίωμα επιβολής βέτο των Τουρκοκυπρίων στο σύνολο σχεδόν των διοικητικών βαθμίδων, ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων και ουσιαστικές πρόνοιες υπέρ των Τ/Κ στο περιουσιακό, κάποιες από τις οποίες δεν προβλέπονταν ούτε καν στο απερίγραπτο σχέδιο Ανάν…
Παρόλα αυτά, η Άγκυρα επέμεινε με αδιαλλαξία μέχρι τέλους στη θέση ότι θα διατηρεί εσαεί το επεμβατικό της δικαίωμα στο νησί, απειλώντας απερίφραστα ότι θα το χρησιμοποιήσει όποτε χρειαστεί και χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «όνειρο» την αποχώρηση του στρατού κατοχής.
Πρόδηλο είναι ότι η Τουρκία δεν εννοεί να εγκαταλείψει τους στρατηγικούς της στόχους έχοντας συνδέσει την λύση του Κυπριακού με το ζήτημα της εθνικής της ασφάλειας. Λύση όμως, όπως αντιλαμβάνονται και οι πιο καλοπροαίρετοι, έτσι, δεν πρόκειται να υπάρξει.
Συνιστούν ωστόσο, αντικειμενικά, κακό προηγούμενο οι «παραχωρήσεις» Αναστασιάδη, όπως αναγνωρίζεται σε Λευκωσία και Αθήνα από ορισμένους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους, δεδομένου ότι διαμορφώνουν μια νέα αρνητική βάση στην επόμενη (αν υπάρξει) διαπραγμάτευση.
Και την ίδια ώρα καθιστούν επιτακτικότερη την αναθεώρηση ενδεχομένως της στρατηγικής δεκαετιών, η οποία στο μόνο που οδήγησε μέσω της δικοινοτικής- διζωνικής Ομοσπονδίας, ήταν να εδραιωθεί η τουρκική παρουσία στα κατεχόμενα εδάφη και να διεκδικεί την επέκτασή της, ώστε να θέσει υπό απόλυτη ομηρία την Κυπριακή Δημοκρατία απειλώντας την ιστορική συνέχεια του Κυπριακού Ελληνισμού.
Παρά την άκρως μεροληπτική στάση των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών παραγόντων, όπως η Αγγλία, που κινούνται όπως είναι φυσικό από ίδια συμφέροντα, η Λευκωσία-όσο κι αν το τουρκικό καθεστώς απειλεί τώρα ότι θα αναζητήσει λύσεις εκτός πλαισίου του ΟΗΕ, (σ.σ: σάμπως η μέχρι τώρα στάση του να ήταν συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο…)έχει ισχυρά χαρτιά στα χέρια της.
Για εκείνους που επιθυμούν να το παραβλέπουν η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και διαιρεμένη, είναι η μοναδική αναγνωρισμένη κρατική οντότητα και μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
Αφετέρου η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ στην οποία αρχίζουν από την προσεχή Δευτέρα και επισήμως οι έρευνες, προσφέρουν όπως καθολικά εκτιμάται αξιόπιστες στρατηγικές δυνατότητες ώστε να διεκδικήσει η Κύπρος τις συνθήκες ενός ακηδεμόνευτου, κανονικού κράτους.
Η προσεχής περίοδος προσφέρεται για εντατικό προβληματισμό και από την άποψη αυτή, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν τα πολιτικά κόμματα εν Ελλάδι στη συζήτηση που ζήτησε να γίνει επί του θέματος το πρωί της Τρίτης στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr