Η νέα μεσολάβηση του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες που κατέφθασε στο ελβετικό θέρετρο, όπως επιθυμούσε διακαώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, έχει σκοπό την άρση των εμποδίων και την επισφράγιση ενός οδικού χάρτη που θα οδηγήσει σε τελική συμφωνία.
Για την ώρα όμως αυτή η προοπτική δεν διαφαίνεται ούτε καν ως υποψία στον ορίζοντα, από την στιγμή που η Άγκυρα η οποία διευθύνει στην πραγματικότητα την διαπραγμάτευση για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις στην διεθνή πτυχή του προβλήματος που αφορούν στα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Οι παρασκηνιακές αλλά και εμφανείς πιέσεις είναι πρόδηλο ότι ασκούνται στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία υποδεικνύεται άκομψα από τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άϊντε, αλλά και την δραστήρια βρετανική πλευρά να άρει τις επιφυλάξεις της, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα επωμιστεί το ναυάγιο μιας διαδικασίας το οποίο με τον επισφαλή τρόπο που οργανώθηκε ήταν προδιαγεγραμμένο.
Στο κλίμα αυτό, θα ήταν ανώφελο να κληθούν στο τραπέζι οι πρωθυπουργοί των τριών δυνάμεων και το επισήμανε αυτό ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, δηλώνοντας αιχμηρά: «Κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα. Όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικός χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι πρωθυπουργοί».
(Το μηδενικό σχεδόν επίπεδο της προόδου, παρά τις κομψές διατυπώσεις, επιβεβαιώθηκε άλλωστε χθες, σε τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τους ομολόγους του Τερέζα Μαίυ και Μπιναλί Γιλντιρίμ).
Ενδεικτικό της όλης ατμόσφαιρας είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης σε μια προσπάθεια υπέρβασης του αδιεξόδου, αλλά και για να αποσείσει την κατηγορία της ακαμψίας, κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης προφορικές προτάσεις στις οποίες φέρεται να αποδέχεται την αναγνώριση των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες, την εκ περιτροπής Προεδρία και σημαντικούς περιορισμούς στο περιουσιακό, υπό τον όρο ότι θα καταργηθούν οι εγγυήσεις και θα αποσυρθεί εν ευθέτω χρόνω, ο στρατός κατοχής.
Ακόμα και μετά από αυτήν την κίνηση ωστόσο, η οποία, με εξαίρεση των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, επικρίθηκε δριμύτατα από τα υπόλοιπα κόμματα, οι Τσαβούσογλου- Ακιντζί εμφανίστηκαν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις Αναστασιάδη ήταν προσχηματικές, δεν συνεισφέρουν τίποτε νέο και έγιναν για λόγους έξωθεν καλής μαρτυρίας…
Χωρίς να κρύβει την απογοήτευσή του, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε αργότερα στους δημοσιογράφους: «ενόψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες οκτώ μέρες και εις ένδειξιν για ακόμη μια φορά της πραγματικής επιθυμίας μας για επίτευξη μιας λύσης που δεν θα εκφεύγει των αρχών, αξιών, αλλά και των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και των θέσεων που κατά καιρούς έχουμε υποβάλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλουμε προτάσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα.
Αυτό που αναμένω είναι ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή βούληση προκειμένου να προχωρήσουμε ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί.
Θα ήθελα, απευθυνόμενος στον Κυπριακό λαό, να πω ένα: να κωφεύσουν σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr