Είναι σαφές ότι η τύχη της Διάσκεψης κρίνεται από την στάση της Τουρκίας. Αν η Άγκυρα επιμείνει στις αδιάλλακτες θέσεις της, όπως εκφράστηκαν προκλητικά από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δήλωσε ότι είναι όνειρο των Κυπρίων η αποχώρηση του στρατού κατοχής και η εγκατάλειψη των εγγυήσεων και του παρεμβατικού δικαιώματος της χώρας του, τότε το ναυάγιο είναι αναπότρεπτο.
Στρατηγική επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι η διαιώνιση της παρουσίας της στο νησί και ο πλήρης έλεγχος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αποκαλύπτεται αυτό εκτός των άλλων από την ακαμψία που επιδεικνύει στο ζήτημα των εγγυήσεων, ζητώντας είτε την διατήρησή τους σε ολόκληρη την Κύπρο-πρόταση που απορρίπτουν Αθήνα και Λευκωσία διότι, διατηρεί σε ισχύ το παρωχημένο καθεστώς των Συμφωνιών του 1960 που οι περισσότεροι με πρώτον τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναγνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάξει-είτε εναλλακτικά, μόνο στο κατεχόμενο τμήμα του πράγμα που ισοδυναμεί βέβαια με την καθιέρωση δύο ξεχωριστών κρατών.
Ανάλογη είναι η στάση του Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος κινείται εντός απολύτως προσδιορισμένων ορίων, και στο ζήτημα της αποχώρησης του κατοχικού στρατού. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δέχεται μόνο και αυτό αόριστα, την «σημαντική μείωση» της στρατιωτικής δύναμης και επανεξέταση του θέματος μετά από την πάροδο 15 ετών.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η τουρκική πλευρά σκοπεύει να ανταλλάξει τις πιθανές, αλλά όχι ιδιαίτερα γενναιόδωρες υποχωρήσεις της στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, με διπλωματικά και πολιτικά κέρδη σε δύο κρίσιμα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού που είναι, το σύστημα της εκ περιτροπής Προεδρίας και το δικαίωμα βέτο σε όλην την διοικητική κλίμακα, και η κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε (ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και διακίνησης αγαθών») για τους Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο.
Σκληρό Πόκερ
Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να επιστρέψει στη Λευκωσία έχοντας αποδεχθεί μια αξίωση που θα ανατρέψει κάθε δημογραφικό ισοζύγιο στο νησί. Αφετέρου, ούτε και η Ε.Ε είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την είσοδο της Τουρκίας στην Ένωση από την πλαϊνή πόρτα- θα απορρίπτονταν εξάλλου αυτή η λύση και από το Ελληνικό και από όλα τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.
Εντούτοις οι Βρυξέλλες, όπως και ο ΟΗΕ, εμφανίζονται με λογική Πόντιου Πιλάτου να συζητούν την τουρκική πρόταση μόνο στην περίπτωση που θα έχει διμερή εφαρμογή μεταξύ Κύπρου- Τουρκίας…
Ειδικότερα ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών συμφωνήθηκε μεταξύ Χριστόφια- Ταλάτ, παραβλέποντας όμως εσκεμμένα ότι προέβλεπε ρήτρα τεσσάρων Ελλαδιτών προς έναν Τούρκο, την οποία απορρίπτει η Άγκυρα, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας, η οποία αρνείται εύλογα να συγκατατεθεί.
Το παιχνίδι παίζεται πλέον με σκληρούς όρους και τόσο η Ελλαδική πλευρά, (σ.σ: να σημειωθεί ότι ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς απέσπασε τα εύσημα του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών για την «χρησιμότητα των παρεμβάσεών του»)όσο και η Ελληνοκυπριακή πλευρά- στο εσωτερικό της οποίας πάντως έχουν διαμορφωθεί τρεις τάσεις…- καταφέρνουν να εκθέτουν παρά τις πιέσεις και τα εμπόδια, την ευμενή προς την Άγκυρα «ουδετερότητα» της Αγγλίας και τις τρικλοποδιές κορυφαίων διπλωματικών παραγόντων, την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας.
Η τελευταία μνεία αφορά συγκεκριμένα στον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε ο οποίος με τις δυσάρεστες εκπλήξεις που επινοεί συνεχώς εις βάρος των Κυπρίων και ξεπερνώντας τον εαυτό του, έχει δικαιώσει απόλυτα τον εύστοχο χαρακτηρισμό «ο Νορβηγός πλασιέ της Τουρκίας» που του έχει προσάψει ο κ. Κοτζιάς…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr