Σοβαρές τάσεις ξηρασίας καταγράφονται και σε δύο περιφέρειες της Ιταλίας μετά από ένα ξηρότατο φθινόπωρο που συνοδεύτηκε από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια πόσιμου νερού για τους πολίτες της Πάρμα και της Πιατσέντζα, η κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης κήρυξε τις δύο περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Πάδος, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας, μοιάζει με «ρυάκι», σχολίασε σε ανταπόκρισή του το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Όπως επισήμανε, η στάθμη του νερού είναι κατά 65% χαμηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Σοβαρές ενδείξεις ξηρασίας
Η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente κάνει λόγο για «ανησυχητική κατάσταση» εξαιτίας των ολοένα ξηρότερων ποταμών και λιμνών της χώρας. Οι αγρότες φοβούνται για τη σοδειά τους και ο Σύνδεσμος Αγροτικής Οικονομίας Coldiretti εκτιμά ότι οι απώλειες σε χρήματα μπορεί να ξεπεράσουν το ποσό του ενός δις ευρώ. Τα αποθέματα πόσιμου νερού λιγοστεύουν μεταξύ άλλων και στη Ρώμη. Ως εκ τούτου η δήμαρχος της «Αιώνιας Πόλης» Βιρτζίνια Ράτζι απαγόρευσε τα παιχνίδια με νερό, το γέμισμα κινητών πισινών και το πλύσιμο αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Οι παραβάτες απειλούνται με επιβολή χρηματικών προστίμων έως και 500 ευρώ.
Τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία το καλοκαίρι μπήκε με… άγριες διαθέσεις. Σε μεγάλα τμήματα της Ισπανία ο υδράργυρος δεν «ξεκολλάει» εδώ και εβδομάδες από τους 30 βαθμούς Κελσίου και άνω. Στη Μαδρίτη καταγράφηκαν ήδη στα μέσα Ιουνίου επανειλημμένα θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Όπως και στην Ιταλία, έτσι και τα βόρεια και κεντρικά της Ισπανίας, υποφέρουν ήδη από το φθινόπωρο εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων. Αυτό οδήγησε σε μια «ανησυχητική ξηρασία», ενδεχομένως τη χειρότερη των τελευταίων 20 ετών, έγραψε η ισπανική εφημερίδα El Mundo την περασμένη εβδομάδα. Και η στάθμη των ποταμών της χώρας είναι εν μέρει αισθητά χαμηλότερη. «Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μεγάλη ξηρασία, η οποία να πλήξει ολόκληρη τη χώρα», προειδοποίησε στην El Mundo ο Χόρχε Ολθίνα από το Ινστιτούτο για το Κλίμα του Πανεπιστημίου Αλικάντε.
Οι ξηρασίες διαρκούν κατά μέσο όρο τρία χρόνια, επισημαίνει ο ισπανός επιστήμονας, προειδοποιώντας ότι έχουν σχεδόν πάντα καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η τελευταία ξηρασία έπληξε τη χώρα μεταξύ 1992 και 1995 και σήμερα «όλα δείχνουν ότι δρομολογείται μια παρόμοια κατάσταση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr