Tη διαβεβαίωση αυτή δίνει στην απάντηση της στον αναφέροντα η ίδια η Κομισιόν, επικαλούμενη αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (υποθέσεις T-192/16, T-193/16 και T-257/16 NF, NG και NM κατά Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), σύμφωνα με τις οποίες ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτε κανένα άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ δεν έλαβε απόφασησύναψης συμφωνίας με την Τουρκική Κυβέρνηση σχετικά με την μεταναστευτική κρίση.
Κατόπιν τούτου γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι, ένα χρόνο τώρα, όλοι ομιλούσαν για την ανάγκη σεβασμού της Τουρκίας στην συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες, ενώ αυτή η συμφωνία δεν…υπάρχει.
Το «στόρυ»
*Μετά την αναγγελία της σύναψης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ο αναφέρων κατήγγειλε ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία, αντί να προστατεύονται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, καταρρακώνονται και οι πρόσφυγες επιστρέφονται στην Τουρκία, η οποία δεν συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα.
Ο Santiago Delgado χαρακτήρισε την συμφωνία άκυρη και ζήτησε την ακύρωση της, υποστηρίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
* Η αναφορά του κρίθηκε παραδεκτή από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στις 8 Μαρτίου 2017 και στάλθηκε στην Κομισιόν για τα περαιτέρω.
* Στην απάντηση της η Κομισιόν, στις 2 Μαίου 2017, πληροφορεί τον ενδιαφερόμενο και άπασαν την ευρωπαϊκή επικράτεια ότι, «η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία συναφθείσα εξ ονόματος της ΕΕ».
Δεν ήταν κάτι παραπάνω από μία «δήλωση», των εκπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ και του τούρκου ομολόγου τους, διαβεβαίωσε «σεμνά» η Ευρωπαίκή Επιτροπή και για να μην μείνει καμία αμφιβολία ότι δεν υπάρχει επισήμως τέτοια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, διευκρινίζει επί λέξει:
«Η Επιτροπή επιθυμεί να πληροφορήσει τον ενδιαφερόμενο ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2017, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη με τις αποφάσεις του στις υποθέσεις T-192/16, T-193/16 και T-257/16 NF, NG καιNM κατά Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι, ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτε κανένα άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ δεν έλαβε απόφαση»
…και τι θα κάνουμε τώρα, χωρίς συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες;
Ηταν κι αυτή μια κάποια λύση!
Διαβάστε το πλήρες έγγραφο της αναφοράς στο συνημμένο.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
- getDoc_1.pdf (121 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr