Οι Βρετανοί ψηφίζουν σήμερα στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit σε ένα βαρύ κλίμα μετά τις δύο πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας). Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί για το Λονδίνο ώστε να επιτρέπεται η άμεση ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων αν χρειαστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές, πέντε ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα από την οποία σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι. Αφού κλείσουν οι κάλπες θα γίνουν γνωστά τα exit polls, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό τα ξημερώματα της Παρασκευής. Συνολικά 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες. Αν και οι Συντηρητικοί της Μέι παραμένουν το φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν δει τη διαφορά τους με τους Εργατικούς να μειώνεται.
Όσο για τους δύο υποψήφιους, ο κόσμος έχει κάθε λόγο να τους βλέπει με καχυποψία: από τη μία ο Κόρμπιν, ο οποίος μπορεί να παραμένει δημοφιλής, αλλά δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε καν τους ίδιους τους βουλευτές του να τον υποστηρίξουν και με διάφορες φήμες για παλαιότερη στήριξη του στον IRA να επανέρχονται στο προσκήνιο και από την άλλη η Μέι, με τη χειρότερη καμπάνια που έχει πραγματοποιήσει ενδεχομένως πολιτικός τα τελευταία χρόνια.
Όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πρόσφατο ντιμπέιτ, αλλά κατάφερε να παρουσιάσει το πιο εξωφρενικό προεκλογικό πρόγραμμα που έχουν εμφανίσει ποτέ οι Συντηρητικοί, υποστηρίζοντας ότι πρέπει οι γηραιότεροι πολίτες να πληρώνουν περισσότερα, ώστε να καλύπτεται το κόστος της περίθαλψης τους -ο γνωστός «φόρος άνοιας», όπως έχει ονομαστεί. Μπροστά στη γενικότερη κατακραυγή που προκάλεσε η πρόταση αυτή, η Μέι έσπευσε να ανασκευάσει, αλλά ήταν ήδη αργά.
Η φήμη της έπεσε κατακόρυφα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν με καχυποψία την ανένδοτη στάση της στο πολυσυζητημένο Brexit. Ωστόσο, το θέμα της ασφάλειας παραμένει για εκείνην και το κόμμα της στην πρώτη γραμμή -όπως και αυτό της τρομοκρατίας- κάτι που αναμένεται να της χαρίσει επιπλέον πόντους, μπροστά σε έναν αμήχανο, εν πολλοίς, Κόρμπιν, τον οποίο η «σκιώδης» υπουργός Παιδείας της Μέι έσπευσε να παρομοιάσει με «καθηγητή γεωγραφίας».
Δημοσκόπηση YouGov: 7 μονάδες μπροστά οι Τόρις
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της YouGov, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 42%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 35%.
Δημοσκόπηση Kantar: 5 μονάδες μπροστά οι Τόρις
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Κantar, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 43%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 38%. «Από τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας είδαμε μια φυγή (των ψηφοφόρων) από τους Συντηρητικούς προς τους Εργατικούς στις ηλικίες κάτω των τριάντα ετών, αλλά και μεταξύ των προχωρημένων μεσηλίκων», διευκρίνισε η εταιρεία.
Από την άλλη, η εφημερίδα Telegraph συγκέντρωσε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, από την 1η μέχρι την 6η Ιουνίου και έφτιαξε έναν άκρως κατατοπιστικό πίνακα με 12 δημοσκοπήσεις και δίπλα τις ποσοστιαίες μονάδες με τις οποίες προβλέπουν πως προηγείται η Μέι έναντι του Κόρμπιν.
Οι περισσότεροι συμφωνούν πως, όσο μεγάλη ή μικρή κι αν είναι η τελική διαφορά, η Μέι εντέλει θα στεφθεί νικήτρια των εκλογών.
Η καμπάνια των Τόρις είναι μια από τις χειρότερες που έγιναν ποτέ. Οι Τερέζα Μέι τα έβαλε με τους συνταξιούχους... και την τρίτη ηλικία. Ο φόρος για την άνοια, όπως ειρωνικά ονομάστηκε,το σχέδιο της Μέι να αναγκάσει ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων να αναλάβουν μεγαλύτερη αναλογία του κόστους περίθαλψής τους, προκάλεσε κατακραυγή. Η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσετσερ άφησε την κυβέρνησή της εκτεθειμένη σε ό, τι αφορά την δημόσια ασφάλεια. Το βρετανικό ΕΣΥ έχει υποστεί πλήγμα.
Το κόμμα των Εργατικών στηρίζει την καμπάνια του στο σύνθημα για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, με υποσχέσεις που στοχεύουν τους νέους ψηφοφόρους όπως η κατάργηση διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο. Ο Κόρμπιν και η καμπάνια του κόμματος δεν έχει επικεντρωθεί στο Brexit αλλά σε θέματα που απασχολούν τον μέσο βρετανό, την βάση του εκλογικού σώματος: δημόσια υγεία, παιδεία, θέσεις εργασίας, κοινωνική πολιτική. Το βρετανικό ΕΣΥ είναι στην καρδιά της καμπάνιας του καθώς το εθνικό σύστημα υγείας έχει πληγεί από τις περικοπές.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του YouGov οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν 304 έδρες, 22 λιγότερες για την πλειοψηφία των 326 εδρών. Οι Εργατικοί κερδίζουν 266 έδρες. Η διαφορά Συντηρητικών -Εργατικών που δίνει το ICM είναι 11 μονάδες.
Η ψήφος δεν είναι πλέον ταξική. Το 43% των ερωτηθέντων σε δημοσκοπήσεις που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Συντηρητικούς περιλαμβάνει ανειδίκευτους εργάτες αλλά και εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος. Σε αυτούς στοχείουν τώρα οι Εργατικοί.
Τι δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων
Συντηρητικοί: 1/10
Εργατικοί 11/12
Φιλελεύθεροι 500/1
Ukip 1000/1
Πράσινοι 1000/1
Πάντως. τα πάντα θα φανούν μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), που θα κλείσουν οι κάλπες και θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr