Η μελέτη, στέκεται ιδιαίτερα στο πώς διαμορφώνονται οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αναδεικνύοντας την σημαντικότητα της Τουρκίας για την Ευρώπη σε οικονομικό επίπεδο και μη ασχολούμενη με τις πολιτικές φλυαρίες και αλληλοεπιθέσεις μεταξύ των δύο εταίρων.
Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να παραμένει ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και η Τουρκία ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της ΕΕ - και ο μόνος με τον οποίο η ΕΕ έχει συνάψει μια τελωνειακή ένωση.
Διαπιστώνεται, ακόμη, ότι η τουρκική ανάπτυξη παραμένει ισχυρή (4% το 2015 έναντι 2% για την ΕΕ), ακόμη και αν η ανεργία παραμείνει σε υψηλό επίπεδο, περίπου 9%.
Ωστόσο, αναφέρεται στην μελέτη, η οικονομία της Τουρκίας βασίζεται σε εξαγωγές και ξένες επενδύσεις, ο πληθωρισμός παραμένει ισχυρός (περίπου 7%, ενώ η ζώνη του ευρώ στοχεύει στο 2%) και η τουρκική λίρα παραμένει ασταθής.
Στην μελέτη «αποκαλύπτεται» ότι, πέρα από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας σε πολιτικό επίπεδο, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη συμφωνία για το προσφυγικό, η ΕΕ υλοποιεί ένα πρόγραμμα βοήθειας για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ύψους 4,5 δις ευρώ περίπου, στην εξαετία 2014-2020, στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας.
*Ολη η εικόνα των βασικών οικονομικών και εμπορικών δεδομένων της Τουρκίας και της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς αυτήν, σ’ ένα δισέλιδο γράφημα στην αγγλική.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
- eu_turkey.pdf (197 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr