Οι εκλογές αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για την Τερέζα Μέι της οποίας η ανικανότητα να βρει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας είναι εμφανής στους ψηφοφόρους, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται σε πολλές δημοσκοπήσεις.
Οι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως οι εκλογές θα κριθούν στα σημεία που αφορούν την ευρωστία της βρετανικής οικονομίας, στην Παιδεία και στην στέγαση, στα κοινωνικά δικαιώματα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και στην αστυνόμευση όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους και όχι τόσο την ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι προκήρυξε εκλογές ώστε να ενισχύσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών ενόψει των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μπέρδεμα των δημοσκοπήσεων
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δείχνουν ότι το κόμμα της Μέι θα κερδίσει στις σημερινές εκλογές και αυτό που μένει αναπάντητο είναι το ζήτημα της αυτοδυναμίας. Μετά τη διεξαγωγή των εκλογών κι αν όλα πάνε έτσι όπως τα θέλει η Μέι, η πρωθυπουργός θα κερδίσει ακόμα περισσότερο έδαφος για το Brexit.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν μεγάλο εύρος αποκλίσεων, προβλέποντας αποτελέσματα που κυμαίνονται από σαρωτική πλειοψηφία για τους Τόρις στη νέα βουλή μέχρι ποσοστά που δεν θα επιτρέψουν σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης (χρειάζονται 326 έδρες).
Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το ινστιτούτο Survation για λογαριασμό του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου "ITV" έδειξε ότι οι Συντηρητικοί έχουν προβάδισμα έναντι των Εργατικών μία μόλις μονάδα. Μία εβδομάδα νωρίτερα, στην ίδια δημοσκόπηση η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν έξι μονάδες.
H διαδικασία
Οι ψηφοφόροι μεταβαίνουν στις κάλπες από τις 7 το πρωί τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (24.00 ώρα Ελλάδας). Η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική.
Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν ένα μέλος του κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί την τοπική τους εκλογική περιφέρεια, η οποία κατά μέσο όρο έχει περίπου 72.000 ψηφοφόρους.
Βάσει του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας, εκλέγεται όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους. Δεν υπάρχει σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης για τους υποψηφίους που έρχονται δεύτεροι σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Προκειμένου να προκύψει μια πλειοψηφική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει θεωρητικά να κερδίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρακτικά, το όριο για την πλειοψηφία είναι περίπου 326, καθώς το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν δεν καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο του Λονδίνου τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία.
Το κόμμα που θα κερδίσει την πλειοψηφία θα επιδιώξει να εφαρμόσει τις πολιτικές που εξήγγειλε κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Κατά συνθήκη, το μη αιρετό σώμα της άνω βουλής, η Βουλή των Λόρδων, δεν παρεμποδίζει πολιτικές που εξαγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.
Εάν η κυβέρνηση έχει μια μικρή πλειοψηφία ή πρέπει να συμμετάσχει σε κάποιο συνασπισμό, η ικανότητά της να ηγηθεί της χώρας τυπικά θα τεθεί σε δοκιμασία κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας με αφορμή την Ομιλία της Βασίλισσας – μια ομιλία στην αρχή της κοινοβουλευτικής θητείας που παρουσιάζει την νομοθετική ατζέντα που έχει προετοιμαστεί από την μελλοντική κυβέρνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr