Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,7% φέτος και κατά 2,9% το 2018, δηλαδή με αρκετά ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι το 2016 (2,4%), σύμφωνα με τις νέες εξαμηνιαίες προβλέψεις του διεθνούς αναπτυξιακού θεσμού.
Στα μέσα του Απριλίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε φανεί ακόμη πιο αισιόδοξο στις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια.
"Για πολύ καιρό, είδαμε την ασθενική ανάπτυξη να φρενάρει τον αγώνα κατά της φτώχειας και είναι επομένως ενθαρρυντικό το ότι βλέπουμε ενδείξεις πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια πορεία ενδυνάμωσης", σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΤ Τζιμ Γιονγκ Κιμ σε ένα δελτίο Τύπου του θεσμού.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα αυξηθεί στο 2,1% φέτος και στο 2,2% την επόμενη χρονιά, υπολειπόμενη πολύ πάντως του 3% που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει πως μπορεί να επιτύχει μεσοπρόθεσμα.
Η ΠΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη από τον Ιανουάριο, καθώς αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 1,7% φέτος (+1,2%).
Ο θεσμός εξάλλου συνεχίζει να προβλέπει μια ελαφριά επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα (6,5% φέτος) αλλά και στην Ινδία (7,2%).
Παρά τις θετικές ενδείξεις, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί εναντίον των "σημαντικών κινδύνων" που επισκιάζουν τις προβλέψεις της, επισημαίνοντας κυρίως την απειλή λήψης μέτρων προστατευτισμού.
"Νέοι περιορισμοί στο εμπόριο θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την καλοδεχούμενη ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου", εξηγεί η Παγκόσμια Τράπεζα, τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ δεν παύει να απειλεί πολλούς από τους εταίρους των ΗΠΑ (Κίνα, Γερμανία...) με την επιβολή δασμών.
Ενώ αναμένεται να αρχίσουν οι ακανθώδεις διαπραγματεύσεις για το Brexit και η ασάφεια για την αμερικανική οικονομική πολιτική συνεχίζεται, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί επίσης εναντίον της "παρατεινόμενης αβεβαιότητας" η οποία υπάρχει κίνδυνος να πλήξει την εμπιστοσύνη και να φρενάρει τις επενδύσεις.
Ο θεσμός, στον οποίο είναι ενταγμένες 189 χώρες, ανησυχεί επίσης για το ενδεχόμενο νέας αναταραχής στις αγορές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τους "κινδύνους" που συνεπάγεται η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, ειδικά στις ΗΠΑ.
"Μπροστά σε αυτή την αληθινή αλλά εύθραυστη ανάκαμψη, οι χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", έκρινε ο Κιμ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr