"Αυτή η κίνηση δημιουργεί ευκαιρίες για κάποιες χώρες, οι οποίες μπορούν να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η έξοδος των ΗΠΑ από τέτοιου είδους συμφωνίες”, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστυραλίας, Mark Howden.
"Θα μπορούσα να φανταστώ ότι ορισμένες χώρες βλέπουν θετικά αυτή την απόφαση, θεωρώντας την μια καλή ευκαιρία ενίσχυσης της παρουσίας τους στο παγκόσμιο στερέωμα”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Κίνα, η Ινδία και η ΕΕ είναι χώρες που προχωρούν σε "πράσινες πρωτοβουλίες” και θα επωφεληθούν, δήλωσε ο Howden.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη πει ότι εξακολουθούν να δεσμεύονται στη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αναμένεται να ανακοινώσουν ενισχυμένα κοινά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
"Θα εξετάσουμε στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρπωαϊκή Ένωση για την επιτάχυνση της ενεργειακής μεταφοράς σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων”, δήλωσε ο Frank Yu, ανώτερος σύμβουλος της Wood Mackenzie για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε Ασία και Ειρηνικό, υπογραμμίζοντας πως η απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία των Παρισίων αποτελεί μια "πρωτοφανή ευκαιρία για την Κίνα”.
Ο ίδιος εκτίμησε πως οι αμερικανικές εταιρείες που ασχολούνται με τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον θα μεταφέρουν τα τμήματα έρευνας και δημιουργίας ΑΠΕ στην Ασία, βοηθώντας χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ που χρειάζονται ξένες επενδύσεις να πετύχουν τους στόχους τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
"Συνδυάζοντας την υψηλή αξία της μεταποιητικής αλυσίδας της Κίνας με άλλες ασιατικές χώρες, το κόστος των ΑΠΕ θα μπορούσε να υποχωρήσει ταχύτερα εκτοπίζοντας τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Renmin, Wang Yiwei δήλωσε ότι η Κίνα και η ΕΕ μπορούν να συνεργαστούν για να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να θέσουν νέα πρότυπα για τεχνολογίες όπως τα ηλεκτρονικά οχήματα, αλλάζοντας την "παραδοσιακή αντιπαράθεση" Κίνας και Δύσης.
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να μιλά κανείς για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, τόνισε από την πλευρά του ο Philippe Le Corre της The Brookings Institution, εκτιμώντας πως οι διεθνείς σχέσεις της Κίνας δεν θα αλλάξουν δραματικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr