Τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας τροφοδοτούν την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ωστόσο η Ένωση βασίζεται στη βοήθεια της Άγκυρας, συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για το θέμα της μετανάστευσης και τη σύρραξη στη Συρία.
Αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε ότι του παρουσιάστηκε ένα νέο χρονοδιάγραμμα, διάρκειας 12 μηνών, με στόχο την ανανέωση των δεσμών.
Όμως ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατύπωσαν τον σκεπτικισμό τους, υποστηρίζοντας ότι δεν ορίστηκαν επίσημα χρονοδιαγράμματα.
Η ΕΕ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων αλλά και μεταξύ χαμηλότερης βαθμίδας αξιωματούχων που ελπίζει ότι θα έχει φέτος με την Άγκυρα, λένε οι αξιωματούχοι, όμως οποιαδήποτε βελτίωση στις διμερείς σχέσεις θα εξαρτηθεί από το αν ο Τούρκος πρόεδρος θα επιλύσει τουλάχιστον ορισμένα από τα πολλά ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο.
Στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνεται η ανησυχία της ΕΕ ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας έχει υπερβολικά μεγάλο εύρος και χρησιμοποιείται για να στοχοθετηθούν επικριτές του Ερντογάν, όπως δείχνει το κύμα διώξεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πριν από σχεδόν έναν χρόνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr