«Δε χρειαζόμαστε δημοσιονομική πολιτική βραχυπρόθεσμα για να βοηθήσουμε την οικονομία να μπει σε πορεία. Στην πραγματικότητα είμαστε σε καλό σημείο όσον αφορά το πού βρίσκεται η οικονομία, ακόμη και χωρίς δημοσιονομική τόνωση» υποστήριξε ο τραπεζίτης, στο περιθώριο του Symposium on Asian Banking and Finance.
Αναφερόμενος στη διπλή εντολή της κεντρικής τράπεζας για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα στις τιμές, ο Williams τόνισε στην ομιλία του στο Συμπόσιο ότι «η αμερικανική οικονομία βρίσκεται πιο κοντά στους διττούς στόχους της Fed από ποτέ».
Ωστόσο σε σχόλιά του πριν την ομιλία, ο πρόεδρος έκανε αναφορά στην αβεβαιότητα γύρω από το ποια μορφή μπορεί να πάρουν οι δημοσιονομικές πολιτικές του Τραμπ.
«Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική. Δεν είμαι σίγουρος για το τι θα συμβεί σε όρους φορολογικής πολιτικής, πολιτικής δαπανών, μεταρρυθμίσεων στην ιατρική φροντίδα, εμπορίου, μετανάστευσης, όλων αυτών των πολιτικών. Δεν υπάρχει πολλή σαφήνεια γύρω από αυτά», επεσήμανε.
Ο τραπεζίτης ανέφερε τέσσερις σημαντικές πολιτικές με πιθανώς δραματικό αντίκτυπο για το outlook της αμερικανικής οικονομίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα: οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, η ιατρική φροντίδα, η μετανάστευση και το εμπόριο, περιλαμβανομένης και της επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA.
«Αυτή τη στιγμή, κοιτάζοντας τα πιθανότερα σενάρια, δεν βλέπω κάποιο από αυτά να έχει μεγάλες συνέπειες στην ανάπτυξη τα επόμενα λίγα χρόνια.
Ίσως υπάρχουν κάποια σενάρια που είναι ελαφρώς θετικά και όταν λέω ελαφρώς, εννοώ ότι αυξάνουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά ένα δέκατο του 1% ή κατά μερικά δέκατα του 1%», πρόσθεσε.
Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει «μικρός αντίκτυπος από τις μειώσεις φόρων». Ωστόσο προειδοποίησε: «Πιστεύω ότι πολύς κόσμος, ίσως επενδυτές στο χρηματιστήριο και άλλοι, έχουν συνυπολογίσει όλα τα θετικά και έχουν αγνοήσει κάπως το πώς πληρώνεις γι’ αυτά αλλά και τα αρνητικά. Πιστεύω ότι ίσως υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία στις ΗΠΑ γύρω από το πώς αυτό θα επηρεάσει την οικονομία».
Σύμφωνα με το CNBC, ο Williams επανέλαβε πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι χρειάζονται τρεις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος, περιλαμβανομένης και αυτής του Μαρτίου.
«Η ανεργία είναι στο 4%. Προσθέτουμε 180.000 θέσεις εργασίας τον μήνα. Αυτό είναι περίπου διπλάσιο απ’ ό,τι χρειάζεται η οικονομία βάσει ενός βιώσιμου τρόπου. Ανησυχία μου είναι πως αν συνεχίσουμε έτσι, σε άλλα δύο χρόνια η ανεργία θα υποχωρήσει στο 3%, κάτω του 4%, και οι πληθωριστικές πιέσεις θα αυξάνονται», εξήγησε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr