Να εξετάσουμε την «φύση» αυτών των συγκρούσεων είπε και αναφερόμενος στη Συρία και χωρίς να κάνει καμία αναφορά για την εμπλοκή ευρωπαϊκών χωρών στον συνεχιζόμενο πόλεμο εκεί, ο ΓΓ του ΟΗΕ γνωμάτευσε ότι «Στην Συρία κανείς δεν κερδίζει, όλοι χάνουν»!
Στην συνέχεια, θέτοντας ως επίκεντρο της ομιλίας του την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες όπου μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις, ο Αντόνιο Γκουτιέρες έπλεξε το εγκώμιο της ΕΕ που, όπως είπε, αποτελεί βασικό εταίρο και πυλώνα για αυτή την προστασία και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, λησμονώντας να αναφερθεί στην εμπλοκή ευρωπαϊκών χωρών στην δημιουργία και συνέχιση αυτών των συγκρούσεων.
Παραδέχθηκε ότι, οι σχέσεις εξουσίας στον κόσμο είναι λιγότερο προφανείς καθώς και ότι «Οι συγκρούσεις συμφερόντων είναι πολύ μικρότερες από την ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των συγκρούσεων.»
Αναγνώρισε ότι υπάρχουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ όλο τον κόσμο αλλά τόνισε με νόημα ότι, από πλευράς ΟΗΕ η εθνική κυριαρχία των κρατών θα ενισχυθεί μόνον προστατεύοντας αυτά τα δικαιώματα.
«Τ’ ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως κάλυμμα για άλλα εγχειρήματα.» είπε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε την ΕΕ να συμμετάσχει με τον ΟΗΕ, στην δημιουργία ενός διεθνούς καθεστώτος προστασίας των προσφύγων και στην πίεση για την εφαρμογή της Συνθήκης των Παρισίων για το κλίμα, χαρακτηρίζοντας «ως έξυπνη και σωστή ενέργεια» την δημιουργία πράσινων επιχειρήσεων.
Φεύγοντας από το …κλίμα και πηγαίνοντας στην παγκοσμιοποίηση, ο ΓΓ του ΟΗΕ παραδέχθηκε πως η παγκοσμιοποίηση, μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας, είχε τεράστιες θετικές επιπτώσεις αλλά άφησε πολλούς πίσω.
Αυξήθηκαν οι ανισότητες, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κρατών, είπε, χωρίς να καταθέσει προτάσεις για το πώς θα μπορέσουν, παγκοσμίως, να αμβλυνθούν αυτές οι ανισότητες.
Μίλησε για μία «μεταρρύθμιση» που χρειάζεται ο ΟΗΕ, για να καταστεί πιο αποτελεσματικός και υποστήριξε ότι, χρειάζεται μία «πιο δίκαιη παγκοσμιοποίηση», που θα επιτευχθεί, όπως είπε, μέσα από μία στρατηγική ανάλυση και νέες εταιρικές σχέσεις.
Αναγνωρίζοντας τέλος, ότι ολες οι κοινωνίες καθίστανται πολυεθνικές, πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές, κάλεσε τους ακροατές του να κατανοήσουν ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι η πολυμορφία δεν θα φέρει από μόνη της την λύση.
Το ερώτημα είναι γιατί αποχώρησε καταχειροκροτούμενος από το σύνολο των ευρωβουλευτών…
Νίκος Ρούσσης
Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr