Η έρευνα που διεξήχθη σε 2000 εργαζόμενους του κλάδου που τα τελευταία χρόνια εξαναγκάστηκαν με τον άλφα ή β τρόπο να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον κατέδειξε ότι μία στις 10 γυναίκες παρενοχλείτο σεξουαλικά συστηματικά, ένας στους τέσσερις είχε δεχθεί ρατσιστικά σχόλια. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης πως αυτές οι συμπεριφορές είναι δυσανάλογα πολύ υψηλότερες στον κλάδο της τεχνολογίας από ότι σε άλλους κλάδους.
Η έρευνα διεξήχθη από το ερευνητικό Κέντρο Kapor, αξιωματούχος του οποίου που απασχολήθηκε σε εταιρείες τεχνολογίας από το 1998, δήλωσε πως οι διακρίσεις και αυτού του είδους τα προβλήματα ήταν γνωστά αλλά ουδέποτε είχαν ερευνηθεί συστηματικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοιου είδους συμπεριφορές ευνοούνται και από το γεγονός πως οι εργασιακές συνθήκες στις εταιρείες τεχνολογίας λόγω της ερευνητικής φύσης του αντικειμένου, είναι χαλαρές οπότε είναι πιο εύκολη η περιθωριοποίηση αλλά και οι διακρίσεις εργαζομένων.
Η έρευνα έρχεται να δημοσιευτεί σε μία εποχή που έχουν αυξηθεί τα περιστατικά και έχει ξεκινήσει συζήτηση για το τι πραγματικά επικρατεί στο χώρο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της, η κύρια αιτία των αποχωρήσεων είναι η κακομεταχείριση και η αδικία και ο δείκτης είναι διπλάσιος από όσους έφυγαν για μία καλύτερη ευκαιρία. Το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έφυγαν λόγω αδικίας, ενώ το 40% των μαύρων υπαλλήλων επίσης δήλωσε ότι έφυγε ανάρμοστης συμπεριφοράς και αντιμετώπισης τους. Και οι γυναίκες μαύρες υπαλλήλους επίσης παρουσίασαν υψηλό δείκτη αποχώρησης λόγω διακρίσεων. Το 30% των μαύρων γυναικών δήλωσε ότι παρακάμφθηκαν στις προαγωγές , ποσοστό που είναι το διπλάσιο από τις διακρίσεις που καταγράφηκαν για λευκές ή ασιατικής καταγωγής γυναίκες υπαλλήλους.
Επιπλέον , οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις που καταγράφηκαν ως αιτία αποχώρησης είναι σε ποσοστό διπλάσιο από ανάλογες αποχωρήσεις άλλων κλάδων, καθώς το 57% όσων δέχθηκαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις δήλωσε ότι αυτό έπαιξε το πιο σημαντικό ρόλο στην απόφαση τους να φύγουν.
Από τους ομοφυλόφιλους υπαλλήλους που αποχώρησαν , το 64% ανέφερε πως αποχώρησαν εξ αιτίας τραμπουκισμών. Το 25% δήλωσε πως αντιμετωπίζονταν είτε αγενώς είτε συγκαταβατικά ενώ το 24% δήλωσε πως υπέστησαν και δημόσιο εξευτελισμό.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η αποχώρηση υπαλλήλων λόγω εχθρικού και άδικου εργασιακού περιβάλλοντος δημιουργεί και επιπλέον σημαντικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Εκτιμάται πως σε μια επιχείρηση 10.000 εργαζομένων με μέσο ετήσιο μισθό τα 100.000 δολάρια το κόστος είναι 27 εκ. δολ. ετησίως, ενώ το συνολικό κόστος από τις αποχωρήσεις για όλο τον κλάδο υπολογίζεται στα 16 δισ. δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενες μελέτες έχει βρεθεί πως μόνο το 25% είναι γυναίκες και πως στις μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, ηGoogle και η Facebook , οι μαύροι ή λατινοαμερικάνοι υπάλληλοι καλύπτουν μόνο το 3-5% του συνολικού έμψυχου δυναμικού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr