Η έκθεση θα έλθει για επικύρωση και ψήφιση, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά απ’ όσα αναφέρονται σ’ αυτήν προκύπτει ότι, μέχρι σήμερα, οι ιδιωτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν την φύλαξη θεσμικών οργάνων και στελεχών της ΕΕ, δεν ελέγχονται ούτε για το ποινικό μητρώο του προσωπικού τους, ούτε για την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας που επιβάλλονται αλλά ούτε και για την οικονομική τους κατάσταση.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σήμερα στην ΕΕ δραστηριοποιούνται 40.000 ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας περίπου, στις οποίες απασχολούνται 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, που παρέχουν υπηρεσίες υλικοτεχνικής υποστήριξης, φύλαξη και προστασία, σε στελέχη και θεσμικά όργανα της ΕΕ, εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.
Χρησιμοποιούνται επίσης για την προστασία των αντιπροσωπειών της ΕΕ σε τρίτες χώρες και για την παροχή ασφάλειας στις εγκαταστάσεις των αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται ιδιαίτερα στην έκθεση, οι ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας, που συνήθως υποκαθιστούν στο έργο τους στρατιωτικές υπηρεσίες και δυνάμεις, έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες για την δημιουργία απωλειών, σε έμψυχο και άψυχο υλικό.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ακόμη ότι, η ΕΕ δεν διαθέτει ομοιόμορφους κανόνες για τις ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας, ενώ οι πρακτικές των κρατών μελών όσον αφορά τον έλεγχο της δράσης τους ποικίλλουν μεταξύ τους, μ’ αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για την επιβολή κυρώσεων, σε περιπτώσεις παραβιάσεων ή καταχρηστικής συμπεριφοράς του προσωπικού τους.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr