Μετά τις 16 Απριλίου, όπως είπε, ο νόμος θα μπορούσε να έλθει στη βουλή. "Εάν περάσει από το κοινοβούλιο, θα το εγκρίνω", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του, όπως μεταδίδει η αγγλική έκδοση της Hurriyet.
Σημειωτέον πως η θανατική ποινή εφαρμοζόταν στην Τουρκία από το 1984, ενώ το 2004 καταργήθηκε, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η χώρα να γίνει μέλος της Ε.Ε.. Η κίνηση ήταν πρωτοβουλία, τότε, του κυβερνώντος AKP και υποστηρίχθηκε από το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα CHP, αλλά οι συζητήσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής έχουν έλθει στο προσκήνιο, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Η 16η Απριλίου θα είναι η κρίσιμη ημέρα, όπως είπε ο Erdogan, αναφερόμενος στην επαναφορά της θανατικής ποινής, σημειώνοντας πως το θέμα θα μπορούσε να μπει στην ατζέντα με τη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων.
"Ο κ. Kemal Kilicdaroglu (επικεφαλής του CHP) λέει ότι θα το εγκρίνει. Ελπίζω να μην το αρνηθεί όταν έλθει η ώρα. Ο κ. Devlet Bahceli (επικεφαλής του MHP) έχει πει ήδη ναι. Και ο κ. Binali Yildirim (πρωθυπουργός) το ίδιο", είπε, προσθέτοντας ότι θα δρομολογούσε σχετικό δημοψήφισμα εάν ο νόμος λάβει το "πράσινο φως" από το κοινοβούλιο.
"Για την επαναφορά της θανατικής ποινής, χρειάζεται η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά σε περίπτωση που η βουλή δεν την εγκρίνει, το λέω τώρα ότι θα απευθυνθούμε στον λαό με δημοψήφισμα, όπως κάναμε και με τη 16η Απριλίου. Ας αποφασίσει ο λαός", είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr