«Η ΕΚΤ έχει εν πολλοίς καθορίσει την πορεία της πολιτικής της για φέτος και δεν υπάρχει ανάγκη να την αλλάξει εκτός κι αν η ανοδική πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης αποδειχθεί ότι έχει διάρκεια», σχολίασε ο επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Nowotny, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα πρέπει να ενεργήσει με σταθερό χέρι με βάση τα οικονομικά θεμελιώδη που θα πρέπει να εξεταστούν στενά για τη βιωσιμότητά τους.
Από την άλλη πλευρά, ο επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Knot, σχολίασε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει να μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ιανουάριο, εκφράζοντας την άποψη του «στρατοπέδου» που υποστηρίζει ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά διευκολυντική για μια οικονομία που ανακάμπτει.
«Η προβλεψιμότητα της πολιτικής είναι σημαντική – έχουμε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα αγορών μέχρι τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Knot, σε συνέντευξη Τύπου στο Άμστερνταμ. «Στη συνέχεια θα πρέπει να εξαλειφθεί σταδιακά το ταχύτερο δυνατό καθώς οι λόγοι που το δικαιολογούν δεν υφίστανται πλέον».
Ο ίδιος επισήμανε ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού «όσο αληθινός ήταν στην αρχή του προγράμματος, έχει πλέον εξαφανιστεί».
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ακόμα ότι η απόσυρση της νομισματικής στήριξης από την ΕΚΤ θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με τις αυξήσεις των επιτοκίων να έρχονται μόνο μετά τον τερματισμό των αγορών ομολόγων.
«Υπάρχει μια λογική σειρά στον τρόπο που έχουμε πει ότι θα ομαλοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Knot. «Πρώτα σταδιακή απόσυρση [των αγορών] και μετά αύξηση των επιτοκίων».
Οι αντιφατικές αυτές δηλώσεις των δύο στελεχών είναι ενδεικτικές του «πολέμου» που εξακολουθεί να μαίνεται στη Φρανκφούρτη και απειλεί την αξιοπιστία της ΕΚΤ, αλλά και προβληματίζει τους επενδυτές που δεν μπορούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr