«Σήμερα η Τουρκία είναι οπωσδήποτε πιο μακριά από ποτέ από το να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως αμφιβάλει αν η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, αν και ο ίδιος αποτελεί μειοψηφία στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Προτού αναλάβει την εξουσία της Γερμανίας το 2005, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε ταχθεί ανοικτά κατά της συμμετοχής της Τουρκίας στην ΕΕ, ζητώντας αντιθέτως να υπάρξει μια «προνομιακή σχέση». Ο Γκάμπριελ διαφώνησε με την ιδέα αυτή θεωρώντας πως οι Τούρκοι θα αισθάνονταν κατώτεροι Ευρωπαίοι, όμως, όπως είπε, η άποψή του άλλαξε από τότε που η Βρετανία αποφάσισε να φύγει από την ΕΕ.
«Σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική λόγω του Brexit. Θα ήταν σοφό να δημιουργήσουμε μια «ειδική σχέση» με τη Μεγάλη Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ», δήλωσε.
«Αυτό θα είναι μια σημαντική διαδικασία ‘διδασκαλίας’ για την ΕΕ και ίσως μπορεί να λειτουργήσει και ως προσχέδιο για άλλες χώρες μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στους βαρείς χαρακτηρισμούς που εξαπολύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των Γερμανών, εν όψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ο κ. Γκάμπριελ είπε πως η Γερμανία πρέπει να αποφύγει να αντιδρά στις προκλήσεις από την Τουρκία διότι αυτό θα έδινε στον Ερντογάν τον μπαμπούλα που χρειάζεται για την εκστρατεία του.
Προειδοποίησε επίσης τους Τούρκους πολιτικούς ότι ίσως τους απαγορευτεί η πραγματοποίηση πολιτικών εκδηλώσεων στη Γερμανία αν δεν τηρήσουν τους γερμανικούς νόμους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr