Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η κατάσταση στα Σκόπια και το Κόσσοβο vis a vis των ευαίσθητων πολιτικών ισορροπιών στο Βελιγράδι μεταξύ φιλοευρωπαϊκών και φιλορωσικών δυνάμεων εμπνέουν ανησυχίες τόσο στις αρχές της ΕΕ όσο και στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στην ΠΓΔΜ, το εκρηκτικό μίγμα διαφθοράς και εθνικισμού δημιουργεί φόβους συνολικής αποσταθεροποίησης και εκτίναξης του νέο – αλβανικού αναθεωρητισμού.
Δεν είναι τυχαίο πρόσφατο δημοσίευμα στο Spiegel online του Keno Verseck με τίτλο «Κρατική κρίση στη Μακεδονία (sic): Νοθευτές εκλογών, εκβιαστές, προβοκάτορες» και υπότιτλο: «Στη «Μακεδονία» μαίνεται από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου μία αναξιοπρεπής μάχη για την εξουσία. Η Ε.Ε. προσπαθεί να διαμεσολαβήσει- όμως η διένεξη απειλεί να πλήξει ολόκληρη την περιοχή».
«Η Ε.Ε. φοβάται την πιθανότητα ανάφλεξης στη Μακεδονία(sic) και στις γειτονικές χώρες. Προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετήθηκε, με ασυνήθιστα ξεκάθαρη θέση, την προηγούμενη εβδομάδα, και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Frederica Mogherini, στη διάρκεια περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια και επίσκεψής της στα Σκόπια. “Μη δημιουργήσετε εθνική διένεξη απ’ αυτή τη θεσμική κρίση”, κάλεσε η Mogherini τους πολιτικούς ιθύνοντες στη Μακεδονία, “μην παίζετε με τη φωτιά”» αναφέρει το δημοσίευμα. Σημειώνεται ότι, «αιτία της διένεξης είναι οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Το μέχρι τώρα κυβερνητικό κόμμα- το VMRO-DPMNE υπό τον Nikola Gruevski- ναι μεν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, όμως δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Την περασμένη βδομάδα το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης SDSM μπόρεσε να πετύχει την αναγκαία πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το ισχυρότερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας, το DUI.
Όρος των εκπροσώπων του κόμματος της μειονότητας ήταν, μεταξύ άλλων, το να γίνουν τα αλβανικά δεύτερη επίσημη γλώσσα, κάτι που ισχύει ήδη σε περιοχές όπου οι Αλβανοί εκπροσωπούνται με ποσοστό άνω του 20%. (…) Όμως ο Πρόεδρος της χώρας Djordje Ivanov αρνήθηκε, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, να δώσει στον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Zoran Zaev την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες για το status της μειονότητας και για την εισαγωγή της αλβανικής ως επίσημης κρατικής γλώσσας είναι αντισυνταγματικές και ότι θα έθεταν σε κίνδυνο την κρατική ενότητα.»
Έτσι, όπως τονίζεται «από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, κάθε βράδυ χιλιάδες πολίτες βγαίνουν στους δρόμους της χώρας για να διαδηλώσουν για την απειλούμενη ενότητα της χώρας. Διαμαρτύρονται κυρίως ενάντια στα υπερβολικά εκτεταμένα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας, στην οποία ανήκει περίπου ποσοστό 25-30% του πληθυσμού και, προ πάντων, ενάντια στο status των αλβανικών, ως πιθανή δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους» αναφέρει το ρεπορτάζ και συμπληρώνει:
« Οι διαδηλώσεις αυτές είναι το πλέον πρόσφατο επεισόδιο μιας κρατικής κρίσης, στην οποία η χώρα βρίσκεται εδώ και περίπου τρία χρόνια και η οποία την βυθίζει ολοένα και πιο βαθιά στην ακυβερνησία- παρά το γεγονός ότι διπλωμάτες της Ε.Ε. καταβάλλουν εδώ και καιρό εντατικές πλην απέλπιδες διαμεσολαβητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι πολιτικές διενέξεις. Σε περίπτωση βίαης κλιμάκωσης των εσωπολιτικών διενέξεων η Μακεδονία(sic) θα μπορούσε εύκολα να συμπαρασύρει στις αντιπαραθέσεις και γειτονικές χώρες».
Μάλιστα καταγράφει το πώς διαμορφώνεται ο χάρτης συμφερόντων στην περιοχή:
• «Αλβανία και Κόσοβο: Πολιτικοί και των δύο χωρών ενθαρρύνουν την αλβανική μειονότητα της χώρας σε αποσχιστικές δράσεις. Ο Κοσοβάρος Πρόεδρος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μια Μακεδονία(sic)χωρίς ισότιμους Αλβανούς χάνει το νόημά της και κάλεσε τους Αλβανούς της χώρας να πάρουν “την τύχη των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους”.
• Στη Βουλγαρία πολλοί βλέπουν τους Μακεδόνες(sic) ως έχοντες βουλγαρική εθνική ταυτότητα και ζητούν μια ένωση με τα Σκόπια. Σε περιπτώσεις κρίσης στη χώρα η Βουλγαρία έχει κατ’ επανάληψη ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα.
• Η Ελλάδα απ’ την πλευρά της κατηγορεί τα Σκόπια ότι εγείρει διεκδικήσεις στην περιφέρεια Μακεδονία της Βόρειας Ελλάδας, και γι’ αυτόν τον λόγο μπλοκάρει εδώ και πολλά χρόνια την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
• Ευρωπαϊκή Ένωση: Τόσο για τις Βρυξέλλες όσο και για την Ένωση συνολικά η χώρα έχει μεγάλη σημασία, γιατί μαζί με την Βουλγαρία αποτελεί προπύργιο ενάντια στους πρόσφυγες στην αποκαλούμενη «βαλκανική οδό».
Μάλιστα το δημοσίευμα επιχειρεί μια αναλυτική καταγραφή των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών. «Ο Nikola Gruevski και το κόμμα του, το VMRO-DPMNE προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία με κάθε μέσο» αναφέρει το Spiegel και συμπληρώνει: « Ο Gruevski κυβερνά τη χώρα από το 2006, μπόρεσε όμως προφανώς να διατηρηθεί στην εξουσία στις εκλογές των προηγούμενων ετών χάρη σε εκλογική νοθεία. Αυτό αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2015, όταν η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση δημοσιοποίησε μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της κρατικής ηγεσίας, προϊόντων υποκλοπής, των οποίων η πηγή παραμένει μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστη. Οι συνομιλίες αποκάλυπταν ότι ο π/θ και οι έμπιστοί του κυβερνούσαν τη χώρα σαν μια μαφιόζικη σπείρα- με διαφθορά, νοθεία, εκβιασμούς και χαφιεδισμό εις βάρος των αντιπάλων.
Καθώς οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Gruevski διαρκούσαν μήνες και η χώρα είχε φτάσει στα όρια βίαιων συγκρούσεων, η Ε.Ε. παρενέβη διαμεσολαβητικά.
Συμφωνήθηκε η διεξαγωγή νέων εκλογών, η εκκαθάριση των νοθευμένων εκλογικών καταλόγων, ο σχηματισμός μιας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς και της Ειδικής Εισαγγελίας (SJO), η οποία εκλήθη να διερευνήσει τις υποθέσεις νοθείας όπως και άλλες παράνομες δραστηριότητες πολιτικών. Αντίθετα απ’ ότι ανέμεναν ο Gruevski και το κόμμα του, η Εισαγγελία ξεκίνησε να εργάζεται σοβαρά και μάλιστα μπόρεσε να αποδείξει κάποιες από τις κατηγορίες. Έκτοτε, ο Gruevski και το κόμμα του δίνουν μάχη για τον τερματισμό της εξουσιοδότησης της Ειδικής Εισαγγελίας.
Με μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών θα επιχειρούνταν πολιτικές μεταρρυθμίσεις- και τόσο ο Gruevski όσο και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι του VMRO θα έπρεπε να μπουν στη φυλακή”, δηλώνει ο δημοσιογράφος Saso Ordanoski. “Για να εμποδίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Gruevski προσπαθεί να προκαλέσει στη χώρα διεθνικές εντάσεις.»
Γιώργος Αλεξάκης