Ειδικότερα, σε έγγραφο με τις προτάσεις του για την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, που δημοσίευσε σήμερα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) γίνεται αναφορά μία "συμφωνία γειτονίας" με την Τουρκία. Ο Κουρτς δήλωσε: "Είναι καιρός να αποσαφηνίσει η Ευρώπη τη σχέση με την Τουρκία", τονίζει ο ίδιος, σημειώνοντας πως, σε αντίθεση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, "η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ", και η απόπειρα πραξικοπήματος έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία, έχοντας "δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία".
Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στις "απαράδεκτες προκλήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές εμφανίσεις σε χώρες-μέλη της ΕΕ", ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος προς ενίσχυση των υπερεξουσιών του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την εγκαθίδρυση ενός πανίσχυρου προεδρικού καθεστώτος του.
Ταυτόχρονα στο έγγραφο σημειώνεται πως, ωστόσο η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός περιφερειακός και οικονομικός παράγοντας και πως τόσο η ίδια όσο και η ΕΕ έχουν "συμφέρον για το κατά δυνατόν στενές και εποικοδομητικές σχέσεις, ισότιμα και σε όλα τα επίπεδα".
Στις προτάσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζει πως πιο σκόπιμη από μία εμμονή στην εκδοχή της ένταξης είναι η ρεαλιστική προσέγγιση με μία " νέα ευρωπαϊκή-τουρκική συμφωνία γειτονίας", στην οποία δεν θα γίνεται αναφορά ούτε στην εκδοχή ένταξης ούτε στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων στο πλαίσιο μίας Εσωτερικής Αγοράς.
Βάση για τη συμφωνία θα πρέπει να είναι μία εκσυγχρονισμένη Τελωνειακή ΄Ενωση, ενώ θα μπορούσε να προβλέπεται και μία συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, όπως επίσης στους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Είναι γεγονός πως την αμετάβλητη, σαφή, απόρριψη από την συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών μιας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και μάλιστα σε ποσοστό 80% , διαπιστώνουν όλες οι σχετικές δημοσκοπήσεις στην Αυστρία, όπως και η τελείως πρόσφατη της Αυστριακής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής.
Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παλαιότερη δεσμευτική απόφαση της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, προβλέπει πως, μίας συναίνεσης της Αυστρίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πρέπει να προηγηθεί η διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.
Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως "οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων".
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, μόνον μια "προνομιακή σχέση" για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.
Σημειώνεται πως ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Sebastian Kurz , του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, είχε χαρακτηρίσει ήδη εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες ως "ανεπιθύμητη" μία ενδεχόμενη προπαγανδιστική εμφάνιση στην Αυστρία, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16 ης Απριλίου.
Ο Σεμπάστιαν Κουτρτς –τον οποίο η Αγκυρα καταγγέλει για "ρατσιστικές τάσεις και για ισλαμοφοβία" και πως ενδιαφέρεται μόνον για τις πολιτικές του βλέψεις– έχει δηλώσει ότι γνωρίζει τί σημαίνουν τέτοιες εμφανίσεις και παραπέμπει στις ανησυχίες για μία χειροτέρευση της σχέσης ανάμεσα στον πλειοψηφούντα πληθυσμό της χώρας και στην Τουρκική Κοινότητα, αλλά επίσης και μεταξύ Τούρκων και Κούρδων που ζουν στην Αυστρία.
Παρόμοιες προειδοποιήσεις είχε απευθύνει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης παραμονές της ανεπίσημης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στη Βιέννη ο Ερντογάν, ως τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 19 Ιουνίου του 2014, όταν είχε μιλήσει σε εκδήλωση της προσκείμενης στο κόμμα του, οργάνωσης "Ένωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών", για τον εορτασμό της δεκάτης επετείου από την ίδρυσή της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr