Μάλιστα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν η Fed να αυξήσει τα επιτόκια σήμερα για τρίτη φορά σε δεκαπέντε μήνες, υπάρχουν και οι «φήμες» ότι μάλλον θα προετοιμάσει τις αγορές για γρηγορότερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον. Πολλοί επενδυτές κάνουν λόγο ακόμα και για τέσσερις αυξήσεις μέσα στο έτος.
Και ενώ ένας φόβος της Janet Yellen πάντα πριν από ανάλογη απόφαση ήταν το αν οι αγορές κεφαλαίων μπορούν να αντέξουν μια αύξηση των επιτοκίων και τις επακόλουθες συστημικές αντιδράσεις και την παγκόσμια επιστροφή κεφαλαίων, ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι ένα βίαιο «ξεπούλημα» στην αμερικανική αγορά μετοχών, ειδικά έπειτα από το «ράλι Τραμπ».
Άλλωστε, μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να υπονομεύσει τα σχέδια και τις εξαγγελίες περί φοροαπαλλαγών του Donald Trump, καθώς αυτός ο σχεδιασμός στήριξης της οικονομίας μπορεί να στηριχθεί μόνο σε φτηνό χρήμα.
Επανέρχεται ο «εφιάλτης» του χρέους
Παράλληλα με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, τα σχέδια Trump «απειλούνται» και από την επαναφορά του ορίου χρέους στις ΗΠΑ.
Σήμερα Τετάρτη, εφαρμόζεται ξανά στην Αμερική το επίσημο όριο χρέους, βάζοντας «φρένο» στα 18 τρισεκατομμύρια δολάρια, αν και το παρόν έλλειμμα είναι σχεδόν 20 τρισεκατομμύρια δολάρια (το φρένο αυτό είχε ανασταλεί τον Οκτώβριο του 2015, μέχρι την 15η Μαρτίου 2017).
Ως αποτέλεσμα, από την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα επιτρέπεται πλέον να πουλάει νέα ομόλογα, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει ως μόνη πηγή χρηματοδότησης τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Είναι η χρεοκοπία ένα ενδεχόμενο; Το καλοκαίρι του 2011 μια ανάλογη κατάσταση και διαμάχη για το όριο χρέους οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης S&P στο να στερήσει από τις ΗΠΑ την ανώτατη βαθμίδα ΑΑΑ. Ως αποτέλεσμα, το Κογκρέσο αύξησε το όριο χρέους τον Αύγουστο, δύο ημέρες προτού το υπουργείο Οικονομικών στερέψει από χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Μένει να δούμε τι θα γίνει τώρα...
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr