"Το 2016 μονάχα πέντε Σύμμαχοι πέρασαν το όριο του 2%" των αμυντικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ. "Από το 2017 πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες" επισημαίνει ο επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
"Αυτό θα είναι απαραίτητο προκειμένου οι διατλαντικές μας σχέσεις, οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο της Συμμαχίας μας, να παραμείνουν ισχυρές" τόνισε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καλέσει επανειλημμένα τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να "τηρήσουν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις", αναφερόμενος στην υποχρέωση οι χώρες του ΝΑΤΟ να αφιερώνουν τουλάχιστον 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους στις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Η έκθεση επισημαίνει για μια ακόμη φορά την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το 46% του αθροίσματος του εθνικού πλούτου των συμμάχων της, όμως οι στρατιωτικές δαπάνες τους (679 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016) αντιπροσωπεύουν το 68% του αθροίσματος των αμυντικών προϋπολογισμών για την άμυνα των 28 κρατών μελών.
"Ο επιμερισμός των δαπανών στους κόλπους της Συμμαχίας μας δεν είναι πάντα ισότιμος" τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Εκτός των ΗΠΑ (3,6% του ΑΕΠ) μονάχα η Βρετανία (2,17%), η Πολωνία (2,01%), η Εσθονία (2,18% του ΑΕΠ) και η Ελλάδα (2,36%) έχουν επιτύχει τον στόχο που ομόφωνα επιβεβαιώθηκε το 2014 από την ηγεσία του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2016.
Ένδειξη ότι τα κράτη μέλη άρχισαν να επενδύουν επιπλέον, έπειτα από χρόνια περικοπών στους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς, είναι ότι "οι αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά αυξήθηκαν κατά 3,8%, ένα ποσοστό που ισοδυναμεί με το ποσό των περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων", και "οι 23 χώρες του Συμφώνου αύξησαν εκ νέου το επίπεδο δαπανών τους σε πραγματικές τιμές" σύμφωνα με την έκθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr