Υποχώρηση σημείωσε και ο χαλκός σε ποσοστό άνω του 5%.
Συγκεκριμένα, το κίτρινο μέταλλο υποχώρησε την εβδομάδα που τελειώνει κατά 6,2%, μετά το ξεπούλημα των κινέζικων μετοχών την 27 Φεβρουαρίου, το οποίο προκάλεσε τη μείωση της κεφαλαιοποίησης των διεθνών αγορών κατά 1,5 τρισ. δολάρια.
Τα συμβόλαια Απριλίου για το χρυσό κατέγραψαν απώλειες στα 21,10 δολάρια ανά ουγκιά (- 3,2%), ενώ ο χαλκός για τα συμβόλαια του Μαϊου υποχώρησε κατά 5,4% στα 75 σεντς.
Σημειώνεται ότι πριν τη σημερινή πτώση, η τιμή του χαλκού είχε «σκαρφαλώσει»κατά 41% το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση των τιμών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές οδηγεί τους επενδυτές σε μια γενικότερη μείωση των θέσεών τους, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών στο χρυσό.
«Οι επενδυτές όταν βλέπουν μια τέτοια διόρθωση, γνωρίζουν ότι η μόνη πηγή από την οποία μπορούν να έχουν απολαβές είναι ο χρυσός και επιδιώκουν να τις αποκτήσουν», ανέφερε ο Dennis Gartman, επενδυτής, οικονομολόγος και εκδότης του Suffolk, ο οποίος πούλησε χθες τις μισές από τις επενδύσεις που είχε σε χρυσό.
«Ο χρυσός χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε αυτόν, όταν χρειάζονται ρευστό», δήλωσε ο JamesT urk, ιδρυτής του Gold Money.com.
Σύμφωνα ωστόσο, με τους αναλυτές, ο χρυσός μπορεί να ανακάμψει, μετά την παύση της διόρθωσης που χαρακτηρίζει τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, καθώς εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα επέλθει η σταθεροποίηση, οι τοποθετήσεις σε μετοχικές αξίες ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο απ ότι αυτές στο χρυσό, και συνεπώς οι επενδυτές θα στραφούν στο «κίτρινο» μέταλλο ως «λιμένα» ασφαλείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr