Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Να υπενθυμιστεί ότι ο Greenspan είναι ένας σταθερός επικριτής της Ευρωζώνης, καθώς πάντα πίστευε ότι είναι καταδικασμένη να αποτύχει, λόγω της υποτίμησης, σύμφωνα με τον ίδιο, της διαφορετικότητας των πολιτισμών που απαρτίζουν το νομισματικό μπλοκ.
Ο κ. Greenspan μίλησε για ανισορροπίες στην οικονομική ισχύ των κρατών – μελών του ευρώ. Ο ίδιος εντοπίζει την ανισότητα κυρίως μεταξύ βορρά και νότου, ενώ τόνισε ότι το χάσμα είναι «πολύ μεγάλο».
Τα κράτη με περισσότερη ευημερία, όπως αυτό της Γερμανίας, χρηματοδοτούν σταθερά τα ελλείμματα του Νότου και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, σχολίασε ο Greenspan.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μεγαλύτερα προβλήματα από τη Fed. Το ενεργητικό της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερο από ποτέ, έχοντας σημειώσει σταθερή αύξηση από τη στιγμή που ο Mario Draghi δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει το ευρώ», ανέφερε.
Παράλληλα, έκανε λόγο για άνοδο του «οικονομικού λαϊκισμού» παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα του κινήματος του λαϊκισμού είναι η «εκλογή – έκπληξη του Donald Trump» στις ΗΠΑ και η απόφαση περί Brexit στη Βρετανία.
«Ο λαϊκισμός δεν είναι μια δομημένη οικονομική φιλοσοφία, όπως ο καπιταλισμός, ο σοσιαλισμός ή ο κομμουνισμός», εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια κραυγή πόνου του λαού, ώστε οι ηγέτες να αναλάβουν ευθύνη και να μειώσουν τον πόνο τους».
Κληθείς να αξιολογήσει τις τωρινές κινήσεις της Fed σημείωσε ότι τα κοινωνικά προγράμματα απορροφούν ένα μεγάλο μέρος χρημάτων στις ΗΠΑ, ενώ θα μπορούσαν να δαπανηθούν σε επενδύσεις. «Όπως γνωρίζετε η αύξηση της παραγωγικότητας είναι βασική σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και ιδιαίτερο σχετικά με το βιοτικό επίπεδο», τόνισε.
Για ακόμη μια φορά υπερασπίστηκε την επαναφορά του κανόνα του χρυσού, ο οποίος ήταν διαδεδομένος στις οικονομίες παγκοσμίως έως το 1930.
«Στις μέρες μας υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το χρυσό πρότυπο του 19ου αιώνα δεν λειτούργησε. Νομίζω ότι είναι σαν να φοράς λάθος νούμερο παπουτσιών και να λες ότι τα παπούτσια είναι άβολα! Δεν ήταν ο χρυσός κανόνας που απέτυχε, ήταν η πολιτική», εξήγησε στη συνέντευξη.
«Βλέπω το χρυσό ως το κύριο παγκόσμιο νόμισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι η επένδυση σε αυτό είναι ασφαλής.
«Δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ σε αυτή την κατάσταση των μεγάλων χρεών εάν ακολουθούσαμε τον κανόνα του χρυσού, γιατί ο κανόνας αυτός είναι ένας τρόπος εξασφάλισης ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα ξεφύγει», υπογράμμισε.