Σήμερα η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ έχει κλείσει με ένα συρμάτινο τείχος. Ο άνθρωπος που οργάνωσε το κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ζεμπάστιαν Κουρτς, ήρθε στη Γευγελή για να δει τη νέα κατάσταση περιτριγυρισμένος από τηλεοπτικές κάμερες, δημοσιογράφους και μεθοριοφύλακες.
«Η ροή από τη Μεσόγειο συνεχίζεται»
Αν και για τη στάση του επικρίθηκε τότε από τη γερμανική κυβέρνηση, σήμερα ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας αισθάνεται επιβεβαιωμένος και ζητά τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων και για άλλους δρόμους προσφυγικών ροών, όπως μέσω της Μεσογείου. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τους τελευταίους 4 μήνες ήρθαν τόσοι, όσοι πριν ένα χρόνο σε μια ημέρα. «Αλλά η πολιτική της διέλευσης προσφύγων συνεχίζεται μέσω της Μεσογείου προς την Ιταλία, όπου το 2016 αυξήθηκε κατά 20% ο αριθμός των προσφύγων σε σχέση με το 2015». Για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία ο Κουρτς είναι της άποψης ότι λειτουργεί μερικώς γιατί «δεν λειτουργεί η διαδικασία επανεισδοχής των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, κάτι όμως που δεν είναι δραματικό δεδομένου ότι λόγω του ότι η βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, δεν έρχονται πρόσφυγες προς την Ελλάδα».
Ο Γερμανός δημοσιογράφος θίγει το πρόβλημα των προσφύγων που κάτω από άθλιες συνθήκες διαμονής περιμένουν στην Ελλάδα και την Ιταλία την επαναπροώθησή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως έχει συμφωνηθεί στην ΕΕ. «Είναι άδικο για χώρες όπως η Αυστρία, οι οποίες σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού έχουν δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, να πάρουν ξαφνικά κι άλλους», παρατηρεί ο Ζεμπάστιαν Κουρτς. «Η Ιταλία και η Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το προσφυγικό κύμα». Στην ερώτηση τι θα πρέπει να γίνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Κουρτς έχει έτοιμη την απάντηση: «Να γυρίσουν πίσω, στην Τουρκία, στις χώρες από όπου ήρθαν ή σε ασφαλή κέντρα ασύλου εκτός ΕΕ» κάνοντας αναφορά στο Λίβανο, την Τυνησία ή ακόμη και τη Γεωργία.
«Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη»
Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς θεωρεί ότι πρέπει να είναι η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό επικαλούμενος το αυστραλιανό πρότυπο. «Όποιος ξεκινά από τη χώρα του και θέλει να περάσει τα σύνορα παράνομα, θα ανακόπτεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα επιστρέφει είτε οικειοθελώς, είτε αναγκαστικά σε τρίτες χώρες ή στη χώρα από όπου ήρθε. Μόνο έτσι θα ανακοπεί η μαζική παράνομη μετανάστευση. Διότι η πλειοψηφία τους δεν αναζητεί μόνο ασφάλεια στην Λαμπεντούζα ή τη Λέσβο, αλλά και μια καλύτερη ζωή στην Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Σουηδία, ανθρώπινα κατανοητό, αλλά ανέφικτο στην πράξη». Για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Ζεμπάστιαν Κουρτς είναι προσεκτικός. Υποστηρίζει ότι υπό τις νυν συνθήκες λήψεις αποφάσεων στην ΕΕ και τις οικονομικές επιβαρύνσεις των οικονομικά ισχυρώς χωρών εμφανίζεται προβληματικό το ενδεχόμενο ένταξης χώρας με ένα τέτοιο μεγέθος και σημειώνει ότι τελευταία η χώρα έχει απομακρυνθεί από τις ευρωπαϊκές αξίες με τις μαζικές συλλήψεις πολιτικών και δημοσιογράφων. «Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που δεν προσφέρει τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι η απαραίτητη αντίδραση για όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία. Όλα τα άλλα θα έδιναν ένα λάθος μήνυμα».
Επιδιώκει η Αυστρία κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας; τον ρωτά ο δημοσιογράφος της Welt. «Δεν χρειαζόμαστε ούτε ωραιοποίηση της κατάστασης, αλλά ούτε υπερβολές στις αντιδράσεις μας», απαντά. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι μια τέτοια Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ». Ο Κουρτς ζητά να μειωθεί το ανώτατο όριο όσων ζητούν άσυλο στη χώρα του, που βρίσκεται σήμερα στου 37.500. «Αυτό το ανώτατο όριο αποφασίστηκε τη χρονιά της κρίσης, το 2015, όταν ήρθαν στις Αυστρία 90.000 άνθρωποι. Πρέπει να πούμε καθαρά ότι δεν μπορούμε να δεχόμαστε ανθρώπους χωρίς όριο, αλλά αυτο έχει νόημα μόνο όταν το ανώτατο όριο δεν είναι τόσο υψηλό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr