Τα τρία τέταρτα των ρωσικών εξαγωγών προς την Κίνα αφορούν πετρέλαιο αλλά η Ρωσία τώρα προσβλέπει να ενισχυθούν και άλλοι κλάδοι, με αιχμή του δόρατος αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τα οποία μέχρι σήμερα καλύπτουν μόνο το 11% των εξαγωγών, ενώ ακολουθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ήδη το 2016, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 8%.
Η ζήτηση τροφίμων στην Κίνα, αυξάνεται συνεχώς, επισημαίνει ο επικεφαλής της Ρωσικής εμπορικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο με ισχυρότερη ζήτηση αυτή του χοιρινού κρέατος.
Ωστόσο προς το παρόν, υπάρχει απαγόρευση εισαγωγής τόσο χοιρινού κρέατος όσο και πουλερικών από τη Ρωσία για λόγους δημόσιας υγείας εξ αιτίας επιδημιών που έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί στη Ρωσία.
Η Ρωσία ελπίζει πως οι περιορισμοί αυτοί θα αρθούν σύντομα και πως η τεράστια κινεζική αγορά θα ανοίξει για όλους τους κλάδους, έχοντας προσκαλέσει τις κινεζικές υπηρεσίες να προβούν σε νέους ελέγχους και πιστοποιήσεις. Εν τω μεταξύ λόγω της προσδοκίας αυτής έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις σε περιοχές κοντά στα ρωσοκινεζικά σύνορα, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός κοινοπραξιών μεταξύ κινεζικών και ρωσικών επιχειρήσεων.
Μία από τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής επενδύσεις, είναι αυτή της χοιροτροφικής μονάδας της Ros Agro, αξίας 350 εκ. δολαρίων.
Οι Ρώσοι πάντως θα πρέπει να ανταγωνιστούν Aμερικανούς, Aυστραλούς, Eυρωπαίους και Bραζιλιάνους που επικρατούν μέχρι στιγμής στις εξαγωγές κρεάτων προς την Κίνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr